Ingezonden persbericht


Persbericht - 15 februari 2006

Van Aartsen stelt Turks EU-lidmaatschap ter discussie na cartoonkwestie

AMSTERDAM, 15 februari - VVD-fractievoorzitter in de Tweede Kamer Jozias van Aartsen (58) vraagt zich in Elsevier van deze week af of Turkije na de reactie van de Turkse premier Erdogan op de Deense Mohammed-spotprenten wel lid van de Europese Unie kan worden. Ook laat Van Aartsen zich kritisch uit over de houding van premier Jan Peter Balkenende (CDA) en minister Ben Bot (CDA) van Buitenlandse Zaken in de internationale affaire rond de spotprenten.

Van Aartsen wil van Balkenende en Bot weten of ze EU-buitenlandcoördinator Javier Solana 'op de donder' hebben gegeven over een verklaring die deze samen met VN-chef Kofi Annan en secretaris-generaal Ekmeleddin Ihsanoglu van de conferentie van islamitische landen heeft ondertekend. In deze verklaring worden de Mohammed-tekeningen 'beledigend' genoemd en wordt gesteld dat 'de dogma's van alle religies moeten worden gerespecteerd'. Van Aartsen verwijt het kabinet een 'oorverdovende stilte' na deze volgens hem 'laffe' verklaring.

Over de ingelaste reis die minister Bot deze week naar Saoedi-Arabië en Quatar ondernam zegt Van Aartsen dat die hem 'verbaast'. Volgens hem was er 'geen dwingende reden om nu naar Saoedi-Arabië af te reizen'. 'Ik ben dus reuze benieuwd waar minister Bot mee terugkomt.'

Van Aartsen wijst de reactie van de Turkse premier Erdogan in de spotprentenkwestie af. Hij ziet de reactie van Erdogan, dat de Mohammed-spotprenten 'een aanval op onze spirituele waarden' zou zijn, als 'een toetssteen' bij de onderhandelingen over het Turkse lidmaatschap van de Europese Unie. Hij denkt dat die onderhandelingen tien tot vijftien jaar gaan duren 'als het allemaal lukt'. Maar: 'Als de Turkse premier op deze manier denkt en voelt en ons op die manier de les gaat lezen, ja dan gaat het wel héél moeilijk worden voor Turkije om ooit tot de Europese Unie toe te treden.'

Van Aartsen had tot dusver de reputatie een fervent voorstander van het Turkse EU-lidmaatschap te zijn. De Turkse kwestie vormde het breekpunt tussen Van Aartsen met voormalig VVD-kamerlid Geert Wilders, die van mening is dat Turkije nooit lid van de Europese Unie kan worden. Wilders begon daarop zijn eigen 'Groep Wilders'.

Noot voor journalisten:
De volledige tekst van het artikel is op te vragen bij het redactiesecretariaat van Elsevier: 020 - 515 99 44.