Gemeente Oss


11/1/2006 - Voetballen is belangrijker dan school

Van schoolsport naar topsport

De gemeente Oss houdt op donderdag 16 februari weer het jaarlijkse sportgala. Tijdens deze avond worden alle sportkampioenen van Oss gehuldigd en wordt de sportman -vrouw en -ploeg van het jaar gekozen. Het thema van het gala luidt dit jaar `Van schoolsport tot topsport'. Daarom gaat Oss Actueel de komende weken op bezoek bij jonge, talentvolle sporters uit Oss en omgeving. Deel 1: Erwin Stadhouders , voetballer bij Top-Oss.

Als je Erwin Stadhouders vraagt wat belangrijker is, dan weet hij het wel. `Voetbal is belangrijker dan school', laat hij meteen weten. Daarbij kijkt hij even naar zijn moeder, die daar toch wat anders over denkt. Die is namelijk van mening dat school toch iets belangrijker is. `Stel dat je het niet redt als profvoetballer, wat dan?', vraagt ze hem. Daar heeft hij niet zo snel een antwoord op.

Erwin Stadhouders uit Oss maakt kans om de jeugdopleiding bij NEC te mogen volgen. Erwin Stadhouders [rechts in het blauwe shirt] uit Oss maakt kans om de jeugdopleiding bij NEC te mogen volgen.

Sportklas
De kans dat Erwin het ver gaat schoppen in het betaald voetbal is wel degelijk aanwezig. Op dit moment speelt hij in de C1 van de BVO Top-Oss; een selectie-elftal waar je niet zomaar in terecht komt. `We trainen vier keer per week', vertelt Erwin, om aan te geven hoe serieus het is. Om daar tijd voor te hebben, heeft het Mondriaancollege, waar hij op school zit, afspraken gemaakt met de voetbalclub. Erwin: `Dat is wel handig want dan kun je soms wat eerder weg om te trainen.'

NEC
Een tijdje terug werd Erwin's talent opgemerkt door scouts van NEC, de eredivisieclub uit Nijmegen. Inmiddels is hij twee keer op proef geweest. Na de winterstop mag hij nog twee keer laten zien wat hij in huis heeft. Daarna beslist NEC of Erwin in Nijmegen kan komen voetballen. Erwin ziet dat wel zitten, maar helemaal zeker weten doet hij het nog niet. `Natuurlijk is het gaaf om te voetballen voor NEC. De opleiding daar is toch weer een stuk beter dan in Oss. Dan wordt de kans dat ik doorbreek alleen maar groter. Maar ik zal dan ook in Nijmegen naar school moeten, terwijl ik het heel goed naar mijn zin heb op het Mondriaan', legt hij zijn twijfels uit. Ook voor zijn moeder zal het wennen worden, mocht Erwin voor NEC gaan voetballen. `Hij is dan natuurlijk veel minder thuis. Nu komt hij in een tussenuurtje van school nog wel eens binnenvallen, maar dat is er dan niet meer bij', realiseert ze zich. Maar tegelijkertijd is ze natuurlijk apetrots op haar zoon. Ze ziet wel dat Erwin het in zich heeft. `Hij is al vanaf zijn derde bezig met die bal.' Als je Erwin vraagt wat zijn sterke punten zijn, blijft het lang stil. Toch een soort van bescheidenheid. Zijn moeder helpt hem een handje. `Vooral zijn wedstrijdmentaliteit. Tenminste, dat zegt zijn trainer.' Ondanks dat Erwin niet zo één, twee, drie zijn sterke punten weten te benoemen, is hij er wel van overtuigd dat hij een kans maakt bij NEC. `Ik kon de eerste keer dat ik daar mocht voetballen heel aardig meekomen. Ik was wel zenuwachtig natuurlijk, maar je mag ook best een foutje maken', realiseert hij zich. `Ik denk wel dat ik een kans maak', concludeert hij zelfverzekerd.