Gemeente Sittard-Geleen

raad sittard-geleen vergadert over profielschets nieuwe burgemeester

Sittard-Geleen, 23-01-2006 - Donderdag 16 februari vergadert de gemeenteraad van Sittard-Geleen in aanwezigheid van Gouverneur L.J.P.M. Frissen over de profielschets voor de nieuwe burgemeester. Deze openbare vergadering is de eerste formele stap in de benoemingsprocedure. De gemeente streeft ernaar deze procedure nog vóór het zomerreces af te ronden.

Met het vertrek van Wim Dijkstra kent Sittard-Geleen sinds 1 december 2005 een burgemeestersvacature. Per 16 december is Jean Bronckers benoemd tot waarnemend burgemeester. Gelijktijdig zijn de voorbereidingen voor de zoektocht naar een nieuwe burgemeester gestart. De eerste formele stap in de benoemingsprocedure is het vaststellen van een profielschets door de gemeenteraad. In deze profielschets geeft de raad aan over welke kwaliteiten kandidaten moeten beschikken. Deze profielschets wordt momenteel voorbereid door een werkgroep, bestaande uit de fractievoorzitters Jan Köhlen, Jan Willem Pieters en Pieter Meekels, wethouder Theo Hanssen en griffier Fedor Coenen. Zij ronden de concept profielschets op 7 februari af en bieden deze vervolgens aan de raad aan.

De openbare profielschetsvergadering vindt donderdag 16 februari plaats, van 18.00 tot 19.00 uur in de raadzaal van het stadhuis aan de Markt in Geleen. De Gouverneur woont deze vergadering bij. Na vaststelling door de raad stelt de Gouverneur de vacature open door middel van een advertentie in de Staatscourant. Vervolgens kunnen kandidaten gedurende drie weken reageren. Dit resulteert in een voordracht van de kandidaten door de Gouverneur aan de vertrouwenscommissie, ingesteld door de raad. Deze vertrouwenscommissie voert gesprekken met kandidaten en formuleert op basis daarvan een openbare conceptvoordracht van twee kandidaten. De raad vergadert hierover en geeft aan welke kandidaat de voorkeur heeft. De door de raad vastgestelde voordracht gaat naar de minister van Binnenlandse Zaken, gevolgd door benoeming door de Kroon.

De gemeente Sittard-Geleen streeft ernaar om de benoemingsprocedure vóór het zomerreces af te ronden, zodat de nieuwe burgemeester direct na de zomervakantie kan starten. Om die reden is er voor gekozen om de profielschets nog door de huidige raad te laten vaststellen. De overige stappen (vertrouwenscommissie en besluitvorming over voordracht) zullen door de nieuwe raad opgepakt worden.

Sittard-Geleen is met bijna 100.000 inwoners de op een na grootste stad van Limburg. Met Heerlen en Maastricht vormt Sittard-Geleen één van de zes stedelijke netwerken in Nederland. Hoogwaardige industrie en een intensieve dienstensector maken Sittard-Geleen tot economische motor van de regio. Tegelijk zorgen het culturele klimaat, de educatieve instellingen en de rijke groenvoorzieningen voor een goede balans tussen wonen en werken. Leefbaarheid en veiligheid zijn speerpunt van beleid. Niet alleen voor de stadskernen maar ook voor wijken en dorpskernen. In deze veelzijdigheid wil Sittard-Geleen zich verder ontwikkelen tot een herkenbare en dynamische stad.