Vrije Universiteit Amsterdam

Vrije Universiteit Amsterdam

16.02.2006

K. Thijs

aula

Faculteit der Letteren

15:45

Elastische Geschichte. Berlin und drei Erzählungen seiner Vergangenheit


Promotor: prof.dr. C.F.G. Lorenz

Hoe de historici Berlijn inlijfden

Berlijn werd in de twintigste eeuw beheerst door maar liefst zes verschillende staatsvormen. Door de vele machtswisselingen werden de stad en haar verleden geclaimd door allerlei politieke systemen: het nationaal-socialisme, het communisme, en ook door het 'vrije westen'. Historicus Krijn Thijs gaat in op de vraag hoe ieder van deze ideologieën zich door middel van geschiedschrijving probeerde te presenteren als de legitieme erfgenaam van de stad Berlijn.

De concurrentie tussen de verschillende politieke systemen was niet alleen militair-politiek van aard, maar ook cultureel. Om hun macht in Berlijn te legitimeren moesten zij aantonen hoe het verleden van de stad aansloot op het heden. Zowel het Derde Rijk en de DDR als ook West-Berlijn presenteerden zichzelf op die manier als de legitieme erfgenaam van de Berlijnse stadsgeschiedenis.

Uitgangspunt voor dit proefschrift waren de stadsjubilea van Berlijn: het 700-jarig bestaan van Berlijn in 1937, en het 750-jarig bestaan in 1987, toen de stad gedeeld was. Tijdens de viering van deze feesten droegen de stadsbesturen van de Reichshauptstadt, van Oost-Berlijn en van West-Berlijn hun eigen verhalen uit over de stadsgeschiedenis. Deze verhalen waren gericht op het legitimeren van politieke macht en het definiëren van de Berlijnse identiteit.

In de studie worden de verschillende middelen onderzocht die dictatuur en democratie gebruikten om de interpretatie van het verleden te beïnvloeden. Welke verhaalvormen kozen zij om het verleden te representeren, en waarom? Het onderzoek toont aan hoe de verschillende versies van de Berlijnse geschiedenis zich tegen elkaar afzetten, en hoe zij langs deze weg tegelijkertijd van elkaar afhankelijk bleven. Ten slotte staat het proefschrift stil bij de vraag hoe op basis van hetzelfde verleden zulke verschillende historische verhalen geconstrueerd konden worden.

Voor meer informatie over activiteiten aan de VU:

dienst Communicatie, afdeling wetenschapsvoorlichting:

T 020 59 85661
E persvoorlichting_vu@dienst.vu.nl

Voor meer informatie over Vumc:

T 020 44 43444
E communicatie@vumc.nl