Gemeente Amsterdam

Scheepvaartmuseum viert feest

30 januari 2006

Persbericht

's Lands Zeemagazijn, het monument waar het Scheepvaartmuseum Amsterdam is gevestigd beleeft zijn 350 jarig jubileum. Het gebouw is een bekend voorbeeld van Hollands classicisme, ontworpen door Daniël Stalpaert. Ter gelegenheid van dit jubileum opent het museum een tentoonstelling over de bewogen geschiedenis van het gebouw. Bovendien is er het speciale kinderprogramma: Feest op het VOC-schip.

350 jaar geleden, in 1656, werd het pand waar nu het Nederlands Scheepvaartmuseum Amsterdam zijn onderkomen heeft, gebouwd. Daniël Stalpaert, de eerste stadsbouwmeester van Amsterdam, ontwierp het vierkante gebouw met een grote binnenplaats. Het is een van de bekendste voorbeelden van het Hollands classicisme. Door de sobere opzet van het gebouw, komen de timpanen met allegorische voorstellingen van de zeegod Neptunus en de Amsterdamse stedenmaagd goed tot hun recht.

Opdrachtgever was de Amsterdamse Admiraliteit, een voorloper van de Koninklijke Marine. Het Zeemagazijn markeert het begin van de Oostelijke Eilanden, een stadsuitbreiding die geheel in het teken stond van scheepvaart en scheepsbouw. Het werd de thuisbasis van de oorlogsvloot, met pakhuizen, werkplaatsen en scheepswerven.

Het Scheepvaartmuseum

Tentoonstelling

In de periode na 1650 tuigde de Nederlandse Republiek een ongekend grote oorlogsvloot op, om de veiligheid van de Nederlandse koopvaarders op hun handelsroutes te garanderen. Er vonden talloze zeegevechten met de Engelsen plaats. Het Zeemagazijn speelde hierbij een cruciale rol. Het diende als opslagruimte voor enorme voorraden touw, zeilen, wapens en munitie. Onder de binnenplaats waren drinkwaterkelders. Met deze voorraden kon in zeer korte tijd een oorlogsvloot worden uitgerust.

De tentoonstelling gaat over de roerige beginperiode, de grote, bijna fatale brand van 1791 en de langverwachte entree van het Scheepvaartmuseum in 1972. De expositie eindigt met een presentatie van de plannen voor de grootscheepse herinrichting van het museum, die in 2009 gereed zal zijn. De tentoonstelling is van 16 februari 2006 t/m 7 januari 2007

Feest met de VOC

Vierde een stoere zeeman vroeger zijn eigen verjaardag? Was er wel tijd voor een feestje? En wie kan het best pavoiseren, een schip versieren? inderen van 5 tot 12 jaar komen dat (en nog veel meer) te weten tijdens het nieuwe kinderprogramma op het VOC-schip `Amsterdam'. Iedereen mag meedoen met het Neptunusfeest bij het passeren van de evenaar. De kinderen worden gedoopt door de zeegod Neptunus en doen alle bijbehorende rituelen mee. Ze leren een toepasselijk lied en oefenen het hijsen de vlag. Daarna met het afschieten van een kanon gevierd dat de kapers zijn overwonnen. VOC-schip feestprogramma start om 11, 13, en 15 uur, tijdens de voorjaarsvakantie (18 t/m 26 feb.).

Adres en openingstijden

Nederlands Scheepvaartmuseum Amsterdam, Kattenburgerplein 1, 1018 KK Amsterdam. Bereikbaar met bus 32, 42 of 43 vanaf Centraal Station (5 minuten) of te voet (15 minuten). Openingstijden: dinsdag t/m zondag 10.00 tot 17.00 uur. Tijdens de vakantie ook op maandag open.