Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Stadsgeschiedenis van Berlijn: Drie versies van het verleden

30 januari 2006

NWO-promovendus Krijn Thijs onderzocht hoe in de twintigste eeuw de geschiedenis van Berlijn werd geschreven. In deze periode heeft Berlijn zes verschillende staatsvormen gekend, die allen de geschiedschrijving voor eigen doeleinden aanwendden. Thijs promoveert op 16 februari aan de Vrije Universiteit op de resultaten van zijn onderzoek.

Berlijn werd in de twintigste eeuw beheerst door zes verschillende staatsvormen. Vijf keer was Berlijn hoofdstad van een Duitse staat. Door de vele machtswisselingen werden de stad en haar verleden geclaimd door allerlei politieke systemen: nationaal-socialisme, communisme, en ook door het 'vrije westen'. Deze concurrentie was niet alleen militair-politiek, maar ook cultureel-symbolisch. Om hun macht in Berlijn te legitimeren, moesten deze systemen aantonen hoe het verleden van de stad aansloot op het heden en welke lessen zij uit het verleden hadden geleerd. Zowel het 'Derde Rijk' en de DDR als West-Berlijn presenteerden zichzelf als de legitieme erfgenaam van de Berlijnse stadsgeschiedenis.

Geschiedkundige Krijn Thijs onderzocht de verschillende middelen die dictatuur en democratie gebruikten om de interpretatie van het verleden te beïnvloeden. Welke verhaalvormen kozen zij om het verleden te representeren, en waarom? Het onderzoek toont aan hoe de verschillende versies van de Berlijnse geschiedenis zich tegen elkaar afzetten, en hoe zij langs deze weg tegelijkertijd van elkaar afhankelijk bleven. Tenslotte staat het proefschrift stil bij de geschiedtheoretische vraag, hoe op basis van hetzelfde verleden uiteenlopende historische verhalen geconstrueerd kunnen worden.

Nazi-parade bij Brandenburger Tor, 1937

Krijn Thijs onderzocht de stadsgeschiedenis van Berlijn aan de hand van drie jubilea. Op de foto is een historische nazi-parade te zien bij Brandenburger Tor tijdens het jubileum van 1937.

Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

Drie jubilea
Krijn Thijs concentreerde zijn onderzoek rondom drie stadsjubilea: het 700-jarig bestaan van Berlijn in 1937 en de twee 750-jarige jubilea in 1987, toen de stad opgedeeld was in Oost- en West-Berlijn. Tijdens de viering van deze feesten droegen de stadsbesturen van de Reichshauptstadt, van Oost-Berlijn en van West-Berlijn hun eigen verhalen uit over de stadsgeschiedenis. Deze verhalen waren gericht op het legitimeren van politieke macht en het definiëren van de Berlijnse identiteit.

Krijn Thijs bestudeerde hoe deze verhalen in de verschillende Berlijnse samenlevingen geconstrueerd werden, hoe de Berlijnse stadsbesturen invloed uitoefenden op dit proces en hoe men omging met alternatieve of subversieve verhaaltypen. Ook beschrijft hij in zijn proefschrift hoe de verschillende versies van het verleden tijdens de vieringen van de jubilea in scène werden gezet.

...........................

Meer informatie bij:

* drs. Krijn Thijs (VU, Letteren)

* t: +31(0)20 4274 762, krijnthijs@hotmail.com
* promotie 16 februari, promotores prof. dr. C. F. G. Lorenz (VU) en prof. dr. M. Sabrow (Zentrum fuer Zeithistorische Forschung, Potsdam)