Gemeente Oss


31/1/2006 - Sportgala 2006: Van schoolsport naar topsport (4)

Ontwijken en op het juiste moment `prikken'

De gemeente Oss houdt op donderdag 16 februari weer het jaarlijkse sportgala. Tijdens deze avond worden alle sportkampioenen van Oss gehuldigd en wordt de sportman, -vrouw, -ploeg van het jaar gekozen. Het thema van het gala luidt dit jaar ´Van schoolsport tot topsport´ . Daarom gaat Oss Actueel de komende weken op bezoek bij jonge, talentvolle sporters uit Oss en omgeving.Vandaag: Kimberley Vossebeld (12 jaar), kampioen benjamins meisjes degen.

null

Als de afspraak gemaakt wordt voor dit interview, merkt Kimberley's moeder op: ´Maar weet je wel dat ze gestopt is met schermen?´ Opmerkelijk, want een kampioenstitel lijkt eerder een stimulans om extra fanatiek met je sport verder te gaan. Dit geldt dus niet voor Kimberley. Bij binnenkomst maakt de verslaggeefster kennis met een wat verlegen meisje met lange blonde vlechten. Aan de keukentafel zitten opa en oma Vossebeld een spelletje te spelen met de andere twee kinderen.

Tactiek en strategie
Kimberley vertelt over haar schermcarrière, die verrassend kort is. Ze schermt pas een jaar, maar onder leiding van trainster Gloria Garcia heeft dit al geleid tot prachtige resultaten. Zij maakte kennis met de schermsport via haar jongere broer Rogier. (hij werd vorig jaar gehuldigd als schermkampioen op het sportgala.) In eerste instantie ging ze regelmatig mee naar de training van haar broertje. Ze mocht een paar keer meetrainen en zo werd haar interesse en enthousiasme voor de sport gewekt. Al snel trainde ze drie keer per week. Bij schermen komt het aan op snelheid, maar ook op tactiek en strategie. Je moet de tegenstander ontwijken, en zelf op het juiste moment ´prikken´. Tijdens de trainingen wordt hier op geoefend. Kimberley vertelt: ´We trainen met een grote groep met alle leeftijden door elkaar. Een van de oefeningen is bijvoorbeeld dat er een handschoen in ´t midden wordt gelegd, en dat je die moet proberen te pakken zonder dat je door je tegenstander getikt wordt. De vele trainingsuren werden al snel beloond bij het nationale titeltoernooi waar ze kampioen werd in haar categorie: benjamins meisjes degen `Tijdens zo´n toernooi is de druk groot´, zegt moeder. Een wedstrijd duurt slechts enkele minuten. De concentratie, de discipline en de druk om op dat moment te presteren vraagt veel energie van een jong kind.

Voorlopig stoppen
De schermsport is een dure sport . De kosten kunnen oplopen tot zo'n 1200 euro per jaar. De kleding, de reiskosten (regelmatig naar toernooien in het buitenland) en het degen (het schermwapen). Dit is vrij kwetsbaar en moet daardoor regelmatig vervangen worden. Soms wel twee keer per maand. Omdat maar liefst drie familieleden de schermsport beoefenden (Kimberley, haar broertje Rogier en haar vader) hebben ze besloten ´voorlopig´ alledrie te stoppen. Bovendien is vader weer gaan studeren, waardoor hij ook minder tijd heeft om zijn twee kinderen te begeleiden naar de trainingen en toernooien. Maar Kimberley heeft ook nog een andere reden waarom ze gestopt is met schermen. Dit jaar is ze gestart op `expeditie' TBL havo-vwo. Ze vertelt dat dit een brugklas is waarin de leerlingen zelfstandiger werken en meer tijd besteden aan werkstukken en onderzoeksopdrachten. ´Wel leuk hoor,´ zegt Kimberley, ´We mochten bijvoorbeeld een videofilm maken voor Frans´. Drie keer per week trainen combineren met school leek haar te zwaar. Maar als blijkt dat ze voldoende tijd heeft, wil ze de schermsport zeker weer oppakken. Dus wie weet, horen we in de toekomst nog vaker van deze sportster.