Universiteit van Amsterdam

Rechtvaardigheidsgevoel in experimenten


Promotie Experimentele economie


donderdag 16 februari 12.00 uur

Het bestaan van normen voor rechtvaardigheid is een belangrijk onderdeel van onze samenleving. Rechtvaardig gedrag wordt geprezen en onrechtvaardig gedrag wordt afgekeurd. Ondanks het onomstreden belang van rechtvaardigheidsnormen is nog steeds weinig bekend over het ontstaan van zulke normen, hoe hun inhoud wordt vastgesteld en in welke situaties ze een rol spelen. Ernesto Reuben Paris bestudeerde het opleggen van normen voor rechtvaardigheid. Hij deed dit aan de hand van experimentele spellen waarin proefpersonen de mogelijkheid kregen om hun eigen verdiensten te verhogen ten koste van die van anderen. De proefpersonen kregen vervolgens de kans om met hun eigen geld andere proefpersonen te straffen. De proefpersonen bleken bereid te zijn om aanzienlijke hoeveelheden geld uit te geven aan het straffen van anderen, zelfs als ze daar niet zelf (geldelijk) van profiteren. Daarnaast bleken de proefpersonen in sommige gevallen hun opportunistische gedrag te staken nadat ze werden gestraft. Reuben Paris gaat in zijn onderzoek ook in op de beweegredenen voor het opleggen van en het conformeren aan normen.

E.Q. Reuben Paris: Fairness in the Lab: The Effects of Norm Enforcement in Economic Decisions. Promotor is prof. dr. F.A.A.M. van Winden.

Dit is een overzicht van promoties, oraties, afscheidscolleges en andere activiteiten aan de Universiteit van Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929. Onder aan deze agenda vindt u de rubriek Hoogleraarsbenoemingen.