Ingezonden persbericht


Persbericht 07-02-2006

Verslag fabrieksdrama uit de eerste hand

De Bengaals kledingarbeiders Nura Alam en Jahangir Alam raakten voor de rest van hun leven arbeidsongeschikt toen de fabriek waar zij werkten in april vorig jaar instortte. Vierenzestig arbeiders vonden onder het puin de dood. Donderdag 16 februari komen zij naar Tilburg om in het Textielmuseum over het drama en de nasleep te vertellen. Het evenement maakt deel uit van een Europese tour van Nura en Jahangir.

Tijdens deze tour proberen de arbeiders brede bekendheid te geven aan de miserabele arbeidsomstandigheden in de Bengaalse kledingindustrie. Ook spreken zij Europese kledingbedrijven die bij de bewuste fabriek kleding bestelden op hun verantwoordelijkheden aan. Nura verloor bij het drama een arm, Jahangir kampt sindsdien met nierproblemen. Er is in Bangladesh nauwelijks sprake van sociale voorzieningen voor arbeidsongeschikten.

Het Nederlandse deel van de Europese tour wordt georganiseerd door de Schone Kleren Kampagne. Deze organisatie zet zich in voor de verbetering van de arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie. Volgens de Schone Kleren Kampagne zijn de misstanden in Bengaalse kledingindustrie structureel. Vorig jaar zijn in kledingfabrieken in Bangladesh ten minste 480 arbeiders door onveilige arbeidsomstandigheden om het leven gekomen. Christa de Bruin van de Schone Kleren Kampagne:
" Het probleem is dat er op geen enkele manier rekening wordt gehouden met de arbeiders en er niet naar hen geluisterd wordt. In de fabriek van Nura en Jahangir zagen arbeiders kort voor het instorten scheuren in de muren ontstaan, maar hen werd verteld door te werken".

De arbeiders en de Schone Kleren Kampagne eisen van betrokken Europese kledingbedrijven dat zij bijdragen aan de noodzakelijke compensatie voor de getroffen arbeiders en nabestaanden. Kledingbedrijven moeten bovendien structurele maatregelen treffen om dit soort drama's te voorkomen en de arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie te verbeteren.

Het verslag van de arbeiders wordt kracht bijgezet door de inbreng van Bengaalse en Nederlandse kenners van de kledingindustrie. Het bezoek aan Tilburg geschiedt in samenwerking met COS West en Midden Brabant, centrum voor internationale samenwerking. De ochtend is voor publiek vrij toegankelijk. Journalisten kunnen na afloop uitgebreider spreken met Nura en Jahangir.

Tijd: Donderdag 16 februari, 09.00-12.00 uur
Plaats: Nederlands Textielmuseum,
Goirkestraat 96, 5046 GN Tilburg
telefoon 013 53 67 475
Opgave: graag, maar niet noodzakelijk
Toegang: gratis

Meer informatie:
Christa de Bruin
Schone Kleren Kampagne
Tel. 020 412 27 85
info@schonekleren.nl
of: 06 43 02 14 54 (

Ingezonden persbericht