Interactie en ervaring centraal tijdens workshopmiddag Xplore

Nizw

Het nieuwe subsidieprogramma Xplore, bedoeld om uitwisselingen en stages voor jongeren mogelijk te maken, organiseert 16 februari aanstaande een workshopmiddag in Utrecht. De workshopmiddag gaat dieper in op concepten als jongerenparticipatie en draagvlakversterking voor ontwikkelingssamenwerking. Dat dit populaire onderwerpen zijn, blijkt uit het feit dat de middag binnen twee weken volgeboekt was. Tijdens de workshopmiddag wordt vooral gebruik gemaakt van interactieve methoden en ervaringsverhalen van zowel organisaties als jongeren.

Zes leerlingen van het ROC A12 keren aankomende zaterdag terug van hun uitwisseling naar Zuid-Afrika. Door samen op te trekken met Zuid-Afrikaanse leeftijdsgenoten kregen de jongeren inzicht in hoe het dagelijks leven in Zuid-Afrika eruit ziet, hoe het onderwijs is ingericht en hoe de kansen op de arbeidsmarkt zijn. De jongeren brengen in een workshop hun pas opgedane ervaringen over.

Daarnaast geven organisaties als Plan Nederland, Cordaid en Lokaal Mondiaal workshops over het samenwerken met een partner in een ontwikkelingsland, jongerenparticipatie in stages/uitwisselingen en over het creëren van draagvlak door het gebruik van lokale media. De centra voor internationale samenwerking (COS) gaan in op het gebruik van ervaringsverhalen in voorlichting en de jonge milieu-organisatie Enviu vertelt over hun Xplore-project.

Tussen de programmaonderdelen door houden drie jongeren een jamsessie. Zij vertrekken binnenkort naar Brazilië om daar drie weken lang hun ideeën en muziek te delen met Braziliaanse leeftijdsgenoten en muzikale collega's.

Xplore is een nieuw subsidieprogramma, maar heeft al voor 913 jongeren een stage of uitwisseling naar een ontwikkelingsland mogelijk gemaakt. De workshopmiddag wordt bezocht door ruim vijftig organisaties, van jongerenwerk tot djembéverenigingen. Ook zijn er jongeren aanwezig die zich voorbereiden op een Xplore-project of al een stage of uitwisseling doorlopen hebben. Er is gelegenheid hen te interviewen.

Wat: Xplore workshopmiddag
Waar: 'In de Driehoek', vlakbij het Centraal Station te Utrecht (www.indedriehoek.nl) Wanneer: 16 februari, 13.30 tot 17.15, borrel tot 18.30