Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Zeldzame stukken bij exclusieve Antiqui Breda

BREDA, 9 februari - De Grote Kerk in Breda staat van donderdag 16 tot en met zondag 19 februari 2006 in het teken van de zevende exclusieve kunst- en antiekbeurs Antiqui Breda. Een kwalitatief hoogwaardig en zeer divers aanbod is tijdens deze beurs gegarandeerd. Bovendien wordt een aantal zeldzame stukken aangeboden.

Diversiteit staat traditioneel hoog in het vaandel in de Antiqui. Ook dit jaar is gekozen voor gerenommeerde exposanten in verschillende disciplines. Het uitgebreide kunst- en antiekaanbod bestaat onder andere uit klokken, bronzen, vroeg Nederlands zilver, geslepen glaswerk, bijzondere werken op papier, zeldzame juwelen uit de Art Deco-periode, vroege Aziatische terracotta's en Art Deco-keramiek. Kunst en antiek uit verschillende tijdperiodes maken deel uit van de collectie.

Stukken
De collectie bevat een aantal bijzondere stukken. Zo biedt de beurs een Etling-schaal met palissander voet uit 1925, een icoon van Moeder Gods Sujskaja-Smolenskaja met vijf randheiligen uit het Rusland van de 17e eeuw en een zeldzame zilveren pijpkomfoor van Jan Christoffel Ultzen uit 1745. Ook wordt een Nederlandse Contra-Bakbarometer uit 1805-1815 aangeboden, evenals een Franse Diptiekzonnewijzer van ivoor uit de 17e eeuw. Een nieuwe discipline voor Antiqui Breda is internationale klassiek-moderne kunst. Werken van Willem de Kooning, Lucebert, Cole Morgan, Henri Matisse en Marc Chagall worden getoond.

Zeldzame manuscriptkaart
Bovendien biedt een exposant een zeer zeldzame manuscriptkaart van de VOC aan, een zeekaart van de noordwestkust van Java uit circa 1700. Zeekaarten waren een belangrijk middel bij de navigatie van Hollandse zeilschepen. De perkamenten kaart op de beurs is voorzien van ankerplaatsen, ondieptes en dieptemetingen.

Ets
Onder bezoekers wordt de ets 'Abraham en Isaäk' verloot. Zoals beschreven in het Oude Testament gebood God Abraham om zijn tweede zoon Isaäk op de brandstapel te offeren. In 1645 vereeuwigde Rembrandt dit verhaal in de vorm van een ets. De afbeelding laat Isaäk zien die aandachtig zijn vader aanhoort terwijl hij een bundel brandhout vast houdt. De te verloten ets is een 18e eeuws exemplaar, gebaseerd op het werk van Rembrandt.

Openingstijden
16 februari: 18.00 tot 22.00 uur
17 februari: 13.00 tot 22.00 uur
18 en 19 februari: 11.00 tot 18.00 uur

De entree bedraagt ¤ 10,- per persoon. Twaalf- tot zestienjarigen betalen ¤ 5,-.