Gemeente Gouda


persbericht: samen sterk voor risicogezin

(9/2/2006)

Professor Jo Hermanns over helpen bij opgroeien en opvoeden

Zowel de gemeente Gouda als organisaties op het gebied van jeugdbeleid en jeugdzorg willen zich sterk maken om gaten in het net van jeugdzorg te voorkomen, en waar nodig te dichten. Op donderdag 16 februari aanstaande organiseert de gemeente Gouda in de Goudse Schouwburg een werkconferentie met als onderwerp samen sterk voor het risicogezin. Deze bijeenkomst is de tweede conferentie in een drieluik rond jeugdbeleid. Professor Jo Hermanns, hoogleraar opvoedkunde, verzorgt de inleiding helpen bij opgroeien en opvoeden.

Voor het ochtenddeel van deze conferentie zijn bestuurders, beleidsmakers en managers uit het werkveld uitgenodigd. De Goudse wethouders Van der Sluijs, Van Schelven en Keulen vertellen hoe zij vanuit hun portefeuille betrokken zijn met deze problematiek. Wethouder Piet van der Sluijs: diverse organisaties houden zich bezig met jeugdbeleid, ieder vanuit zijn eigen rol en betrokkenheid. Het is van essentieel belang dat alle betrokken partijen elkaar goed op de hoogte houden. Door korte lijnen kan er snel ingegrepen worden bij probleemsituaties. Zodat elk kind alle zorg ontvangt die het nodig heeft.

netten boeten
Vooruitlopend op de conferenties is de gemeente gestart met het project netten boeten. In de vele netwerken rond jeugdbeleid zitten gaten die gerepareerd moeten worden, of om een oud woord te gebruiken, worden geboet. Dit in het belang van kinderen die buiten boord dreigen te vallen. Deze kinderen moeten zo snel mogelijk binnen boord gehaald worden en zeker niet door de netten heen vallen.Een van de onderdelen van het project netten boeten is het beter op elkaar afstemmen van de overlegstructuur van de betrokken instellingen. Bij deze tweede conferentie, die onderdeel is van een drieluik rond jeugdbeleid/netten boeten, staat met name de leeftijdsgroep van 4-12 jaar centraal. In oktober 2005 was er al een succesvolle conferentie waarin de leeftijdsgroep 0-4 jaar centraal stond. Voor juni 2006 is een conferentie gepland die zich richt op de 12+ groep.

gemaakte stappen
Sinds de vorige conferentie van 13 oktober zijn er stappen gezet. Zo is voor mensen uit het werkveld meer gelegenheid voor scholing om dreigende probleemsituaties sneller te leren herkennen en doordoor eerder aan te pakken. De betrokken organisaties hebben ook concrete afspraken gemaakt. De acties worden beter op elkaar afgestemd en alle risicokinderen worden besproken. Daarnaast is een start gemaakt met een betere registratie en het afstemmen van de registratie. Een aantal zwakke signalen kan immers betekenen dat er toch iets aan de hand is!

ondertekening convenant
De deelnemende partijen, de GGD Midden Holland, de Federatie Brede School, het Regionaal Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs Midden-Holland, het Bureau Jeugdzorg, het CWI, de politie Hollands-Midden, SWG en de gemeente Gouda, bekrachtigen hun samenwerking in een convenant. Tijdens de conferentie op 16 februari, rond 12.00 uur zetten de partijen hun handtekening onder de gemaakte afspraken.