Gemeente Leiden

Gemeente en school ondertekenen convenant vermindering zwerfaval

Donderdagochtend 16 februari 2006, om 11.15 uur, ondertekenen wethouder Van der Sande (Wijkbeheer) en mevrouw Veelenturf, directeur van het Da Vinci College (vestiging Noachstraat), een convenant voor het verminderen van het zwerfafval rond de school.

Zwerfafval, rommel op straat; het is een bron van ergernis. Voor het Da Vinci College is de maat vol. Het Da Vinci College wil een bijdrage leveren aan het verminderen van die overlast en heeft hiervoor in samenwerking met de sector Wijkbeheer een plan van aanpak opgesteld. Het Da Vinci College is hiermee de derde school in Leiden die het zwerfafval gaat aanpakken. Het Visser 't Hooft Lyceum en het Bonaventura College ondertekenden al eerder een zelfde convenant. De resultaten van deze samenwerking met Wijkbeheer zijn succesvol. De overlast van het zwerfafval rond beide scholen is aanzienlijk afgenomen sinds het convenant in werking is.

Aanpak

Het plan van aanpak richt zich op drie punten.

1)Meer mogelijkheden voor de scholieren om hun afval weg te gooien. De gemeente stelt 10 evenementencontainers beschikbaar aan de school. Deze worden geplaatst op het schoolplein, rondom de school en als aanvulling op de afvalbakken op de zogenoemde 'snoeproute'. De school draagt zorg voor het legen van de containers en het afvoeren van het afval.
2) De school besteedt aandacht aan het onderwerp 'zwerfafval'. Het Da Vinci College plaatst vanaf het nieuwe schooljaar 2006/2007 het item zwerfafval op het lesrooster van de brugklassers. Zij maakt hiervoor gebruik van de zwerfafvalbox die speciaal voor scholieren van het voortgezet onderwijs is ontwikkeld door de Stichting Nederland Schoon.
3)Extra toezicht op naleving van de regels.

GOA's (gemeentelijke opsporing ambtenaren) en de wijkagent houden extra toezicht op het naleven van de regels door scholieren.

Leiden ruimt op!

De aanpak van vervuiling rond scholen maakt deel uit van het project 'Leiden ruimt op!'. Opruimen en schoonhouden van de stad is het resultaat van gezamenlijke inspanning. De gemeente zoekt zoveel mogelijk samenwerking met bewoners en bedrijven en scholen. 'Leiden ruimt op!' stimuleert en ondersteunt hen in hun activiteiten.

Stichting Nederland Schoon

De ondertekening van het convenant sluit aan bij het scholenproject van de Stichting Nederland Schoon. Dit jaar introduceert Stichting Nederland Schoon de landelijke opschoondag op 25 maart as. De gemeente Leiden wil haar krachten bundelen en verzoekt de inwoners van Leiden, organisaties etc. die actief zijn in de strijd tegen zwerfafval, zich bij de gemeente aan te sluiten om hun eigen opschoonactie op deze dag te laten plaatsvinden. De komende tijd zullen er verschillende acties plaatsvinden rondom het thema 'Nederland Schoon' met als afsluiter de landelijke opschoondag op 25 maart.

Uitnodiging voor de pers: u bent van harte welkom bij de ondertekening van het convenant. Datum: donderdag 16 februari as.
Tijdstip van uitreiking: 11.15 uur
Locatie: Noachstraat 2

Nadere informatie: Arianne Kuijt, Bureau Communicatie, tel. (071) 516 77 64.

---- --