Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

Tweede gastcollege Bestuurskunde in rij van vier

Kan Pechtold wat Balkenende kan?

Jan Peter Balkenende blijkt frisse, vlotte, zelfverzekerde spreker tijdens een gastcollege aan de Vrije Universiteit , kopte de Volkskrant na het gastcollege Bestuurskunde van de premier. Morgen, donderdag 16 februari, komt ook minister Pechtold een college geven voor alle eerstejaarsstudenten Sociale Wetenschappen, getiteld Inzicht in een andere overheid. De twee donderdagen daarna volgen ook nog Wouter Bos en Ayaan Hirsi Ali. Organisator is hoogleraar Beleidswetenschap Hans van den Heuvel. Hij gaat binnenkort met emeritaat en dit is zijn afscheidscadeautje aan de studenten.

16 februari: D66-minister van Bestuurlijke vernieuwing Alexander Pechtold, Inzicht in een andere overheid Pechtold geeft aan voor welke opgaven hij zich geplaatst ziet bij het moderniseren van de overheid. Wat zijn hierbij zijn drijfveren? Kunnen we de maatschappelijke vraagstukken waarvoor we staan, nog wel goed te lijf gaan met het huidige politieke systeem? Pechtold licht het met concrete voorbeelden toe en geeft aan waar mogelijke oplossingen liggen.

23 februari: PvdA-fractievoorzitter Wouter Bos, Dit land kan zoveel beter Bos bespreekt in zijn college de noodzaak voor samenhang en vertrouwen in de samenleving en legt uit hoe je dat kunt bewerkstelligen. De Nederlandse samenleving staat onder druk en er dreigt een permanente onderklasse te ontstaan. Bos stelt dat samenhang allesbehalve links is en gaat onder andere in op de verschillen en overeenkomsten tussen de rellen in de voorsteden van Parijs en de Amsterdamse Diamantbuurt.


2 maart: VVD-kamerlid Ayaan Hirsi Ali, De multiculturele samenleving, een discussie over de toon Hirsi Ali gaat in op de clichés, de emoties, de geloofsovertuigingen en andere irrelevante zaken die de aandacht afleiden van de confrontatie tussen individuen met verschillende achtergronden en overtuigingen. Het debat over de multiculturele samenleving gaat eigenlijk over armoede en rijkdom, over de spanning tussen religieuze en seculiere waarden, over het platteland en de grote stad en over wegvallende grenzen en het nadenken over nieuwe grenzen. De discussie over de toon is een pijnlijke onthulling van het onvermogen van een minderhedensamenleving om te debatteren over gevoelige kwesties.