PRESS RELEASE

Alle wedstrijden rechtstreeks te volgen na overstap Raymond van Barneveld

Van Barneveld en PDC-wedstrijden live op Sport1

Amsterdam, 15 februari 2006 - Raymond van Barneveld heeft vandaag in Manchester bekend gemaakt dat hij van de BDO naar de PDC (Professional Darts Corporation) zal overstappen. De PDC is de bond waarin de beste darters ter wereld uitkomen. Het eerste toernooi dat Van Barneveld bij de PDC gaat spelen, is het Premier League Darts toernooi, dat morgen start in het Engelse Blackburn. Alle wedstrijden van dit toernooi worden in Nederland rechtstreeks uitgezonden op Sport1.

Sport1 heeft als doel om de kijker de beste competities van de meest populaire sporten aan te bieden. De overstap van Van Barneveld naar de PDC is voor Sport1 een prachtige aanleiding om deze topcompetitie live uit te zenden. Sport1 is het enige Nederlandse televisiekanaal dat alle wedstrijden van het PDC Premier League Darts toernooi volledig en live op het scherm zal brengen, zoals Van Barnevelds PDC debuut op 16 februari. Korte samenvattingen van de wedstrijden zijn de volgende dag bij SBS6 te zien.

De afgelopen jaren is de dartsport enorm gegroeid in Nederland. Dankzij internationale successen, in het bijzonder van Raymond van Barneveld zelf, geniet de sport een grotere bekendheid en populariteit dan ooit. Veel mensen gooien hun pijlen in de kroeg, maar ook het aantal deelnemers aan officiële competities neemt toe. Het aantal leden van de Nederlandse Dart Bond bedraagt inmiddels meer dan 40.000. Internationale wedstrijden, zoals de grote toernooien met alle toppers uit de dartswereld, worden door miljoenen Nederlanders gevolgd via de televisie.

The Professional Darts Corporation (PDC)
Na jaren lang uitgekomen te zijn in de league van de BDO (British Darts Organisation) maakt Van Barneveld een voorwaartse stap in zijn carrière naar de PDC. De PDC is in 1992 oorspronkelijk opgezet als de World Darts Council, en is tegenwoordig de leidende professionele league in de darts sport. Andere toonaangevende spelers in de PDC zijn onder meer Phil Taylor, Ronnie Baxter, Wayne Mardle en de Nederlanders Roland Scholten en Jan van der Rassel.

Premier League Darts
In de Holsten Premier League Darts komen 's werelds beste zeven spelers tegen elkaar uit. De wedstrijden worden gespeeld op diverse donderdagavonden van februari tot mei. Raymond van Barneveld zal het moeten opnemen tegen Phil Taylor, Roland Scholten, Colin Lloyd, Peter Manley, Ronnie Baxter en Wayne Mardle. Op 16 februari wordt gestart in Blackburn, op 23 februari wordt gespeeld in Sunderland, op 2 maart in Aberdeen, 16 maart in Wolverhampton, 23 maart in Bournemouth, 30 maart in Carlisle, 6 april in Newport, 20 april in Doncaster, 27 april in Stevenage en tenslotte op 4 mei in Reading. Er is £167.5000 aan prijzengeld te verdelen, waarvan £50.000 voor de winnaar.

Over Raymond van Barneveld
Raymond van Barneveld (Den Haag, 1967) is Nederlands meest succesvolle darter aller tijden. Hij heeft onder meer maar liefst 7 'wereldtitels' op zijn naam staan. Drie daarvan won hij op het WK voor landenteams: 1997/1999 in Australië, 1999/2001 in Zuid-Afrika en 2002/2003 in Frankrijk. Bovendien won Van Barneveld viermaal het prestigieuze toernooi om de BDO World Championships. Tot en met 2003 stond dit toernooi bekend onder de naam 'The Embassy', daarna ging het verder als het Lakeside World Professional Darts toernooi.

Over Sport1
Sport1 is een 24-uurs sportzender met een uitgebreid aanbod aan live-topsport. Sport1 zendt de belangrijkste voetbalcompetities van Europa uit (Engels, Spaans, Italiaans, Duits, Portugees, Schots en Frans voetbal), evenals de UEFA Champions League, de Engelse FA Cup, Copa Libertadores (Zuid-Amerikaanse Champions League) en het WK-voetbal. Daarnaast komt een groot aantal andere sporten aan bod, zoals basketbal uit de Amerikaanse NBA, de Europese ULEB Cup en de Nederlandse FEB competitie, diverse internationale tennis- en golftoernooien, Major League Baseball, hockey uit de Rabo Hoofdklasse en de Olympische Winterspelen 2006. Op wedstrijddagen kan de zender tijdelijk tot maximaal acht kanalen wordt uitgebreid, zodat de kijker zelf beslist welke wedstrijd hij volgt.

Sport1 is, samen met Film1, onderdeel van chellomedia, de Europese content en digitale services divisie van Liberty Global, Inc. (NASDAQ: LBTYA, LBTYB, LBTYK). Liberty Global bezit belangen in breedband-, distributie- en programmaleveranciers hoofdzakelijk in Europa, Azië/Pacific en Midden- en Zuid-Amerika en is het grootste kabelbedrijf buiten de Verenigde Staten.

Voor de pers bestaat er vanmiddag de mogelijkheid tot een persoonlijke toelichting door Raymond van Barneveld vanuit Manchester. Neem hiervoor contact op met Sport1 (zie telefoonnummer onderaan bericht).