Ingezonden persbericht


Opening website PLantennamen in Nederlandse Dialecten

persbericht 15 februari 2006

Waar bloeien schuddekopjes en zwijntjesgras?

Op 16 februari wordt op het Meertens Instituut de website PLAND geopend. Deze database is samengesteld door dr. Har Brok en bevat PLantennamen in Nederlandse Dialecten.

In de loop van de twintigste eeuw zijn er bijna een kwart miljoen gegevens verzameld in het Nederlandse taalgebied. Deze gegevens hebben ruim 15.000 verschillende volksnamen van planten opgeleverd. Van aardveil en schuddekopjes tot naakte-meisjes en zwijntjesgras. De regionale verschillen zijn groot, zelfs wanneer het om dezelfde planten gaat. In de PLAND database kun je de geografische verspreiding van plantennamen zien door middel van taalkaartjes.

De lancering van de website valt samen met het afscheid van Har Brok van het Meertens Instituut, hij gaat met FPU. Op 16 februari wordt tevens de uitgave van zijn hand, Stinkend-juffertje en duivelskruid, officieel aangeboden aan Johannes van Dam, journalist van het Parool. Ter ere van deze gebeurtenissen wordt er in de middag op het Meertens Instituut een mini-symposium gehouden waar onder anderen de journalist Ewoud Sanders en de samensteller van de nieuwste flora, Ruud van der Meijden, zullen spreken.

Astrid Verburg
Meertens Instituut
Afd. Voorlichting
020-4628500
communicatie@meertens.knaw.nl

De databank is vanaf 16 februari 2006 raadpleegbaar op het volgende adres: http://www.meertens.knaw.nl/pland

Voor meer informatie en toelichting kunt u vanaf 17 februari terecht bij dr. Har Brok Tel. : 020 - 6250975
harbrok@planet.nl

Het Meertens Instituut is een onderzoeksinstituut van de KNAW, dat zich bezig houdt met onderzoek en documentatie naar Taal en Cultuur in Nederland.