nijntje's oren op de Neudeflat

Utrecht toerisme

Persbericht, Utrecht 15 februari 2006

nijntje's oren op de Neudeflat
Donderdag 16 februari, 14.00 uur: plaatsing van nijntje op de Neudeflat

Vanaf donderdag 16 februari sieren de twee oren van nijntje de Neudeflat in haar geboortestad Utrecht. De metershoge oren worden deze dag - als het niet te hard waait - om 14.00 uur met een hijskraan omhoog gehesen. Graag nodigen wij de pers uit om dit spectaculaire moment bij te wonen.

Opening dick bruna huis
Met de nijnoren in reuzenformaat viert de stad de opening van het dick bruna huis, tegenover het Centraal Museum. Het huis wordt op 16 februari officieel geopend en is vanaf 18 februari open voor het publiek. Om deze ode aan de Utrechtse vormgever extra kracht bij te zetten zijn tussen de Neude en de Loeff Bergmakerstraat speciale voetgangerslichten geplaatst met nijntje in de hoofdrol.

De nieuwe skyline van de 7e hemel
De komende maanden verrijzen nog zes andere uitvergrote topstukken van - of verwijzingen naar - 7 Utrechtse musea op hoge gebouwen in de stad om samen een fantasie skyline te vormen. De kunstwerken maken deel uit van de 7e hemel, een serie van hemelse evenementen rondom 7 Utrechtse musea. Op Valentijnsdag, 14 feb jl. is hiertoe het startsein gegeven.

Hotelkamers en zomerevenement van de 7e hemel
De 7 musea hebben allemaal iets te vieren, van een (her)opening tot een jubileum-tentoonstelling. Maar feestvieren doe je niet alleen, dat doe je natuurlijk graag met zoveel mogelijk bewoners, bezoekers en bedrijven. Door de krachten te bundelen is het mogelijk om er samen één hemels feest van te maken. Niet alleen binnen hun museummuren, maar ook daarbuiten. Zo worden er de komende weken 7 hotelkamers ingericht, waar gasten kunnen slapen op een miljoen, dromen in Australische sferen, wakker worden met draaiorgelklanken of dommelen in de Oriënt Express. Daarnaast trakteert het zomerevenement van de 7e hemel haar bezoekers 7 weken lang op museale verrassingen. 's Avonds, als de musea sluiten, opent het festivalterrein. En dit is slechts een greep uit de 7e hemel...

Wilt u meer weten over wat er in de lucht hangt? Vraag dan een persmap aan of kijk op www.de7ehemel.com. Het programma van de 7e hemel groeit, dus regelmatig kijken loont!
---
Het evenement de 7e hemel wordt uitgevoerd in samenwerking met onder andere de gemeente Utrecht, Utrecht Toerisme & Recreatie (UTR) en de Utrechtse horeca. De zeven deelnemende musea zijn: het Aboriginal Art Museum, Centraal Museum & dick bruna huis, het Geldmuseum, Museum Catharijneconvent, het Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement, Spoorwegmuseum en het Universiteitsmuseum & Museum Sterrenwacht Sonnenborgh.

Voor meer informatie en foto's kunt u contact opnemen met Rhodé Bouter, tel. 030 - 286 48 83
of rh.bouter@utrecht.nl Foto's zijn te bekijken in de fotogalerij op www.de7ehemel.com. Voor plaatsing zijn deze rechtenvrij verkrijgbaar.

De persmap van de 7e hemel kunt u aanvragen bij: Daniëlle Berends, 030 - 286 70 86 of d.berends@utrecht.nl

Bijlage
Een korte omschrijving van de 7 samenwerkende musea, ieder met een unieke collectie en in bijzondere monumentale huisvesting:


1. Het Spoorwegmuseum
Het Spoorwegmuseum heeft onlangs een enorme metamorfose ondergaan, en is omgetoverd tot een unieke dynamische cultuurattractie die op verrassende wijze de belangrijkste nationale treincollectie presenteert. Het vernieuwde museum heeft inmiddels de ToerNed Attractie Award 2005 gewonnen: de prijs voor de beste attractie van Nederland in 2005. De entree van het museum wordt gevormd door het 19e eeuwse Maliebaanstation, geheel in oude luister hersteld. Daarachter staat een groot nieuw museumgebouw, ontworpen als een moderne variant van een 19e eeuwse spoorwerkplaats. Hier kunnen bezoekers, van jong tot oud, in drie grote dichte studio's, ook wel werelden genoemd, de hoogtepunten van de geschiedenis van de trein beleven. Alle zintuigen komen aan bod. Op 6 juni opent het Spoorwegmuseum de grote zomertentoonstelling: Vuurvreters en Krachtpatsers. Een interactieve en energieke tentoonstelling over stoom, energie en beweging.


2. Centraal Museum & dick bruna huis
Wereldwijd is er één Utrechts kunstwerk misschien wel beroemder dan de Rietveldstoel en dat is nijntje, het konijntje dat Bruna in 1955 ontwierp. Nijntje is in 50 jaar tijd uitgegroeid tot een internationale bekendheid, niet alleen als personage in kinderboeken maar ook als design icoon. Vanaf 18 februari 2006 is het werk van Dick Bruna permanent te zien in het dick bruna huis.
Het dick bruna huis maakt onderdeel uit van het Centraal Museum. Dit museum bestaat sinds 1838 en is daarmee het oudste stedelijk museum in Nederland. Het bezit een rijke en gevarieerde verzameling oude, moderne en toegepaste kunst en bovendien mode en stadsgeschiedenis. Het Centraal Museum bezit verder de grootste collectie Rietveldontwerpen in de wereld.


3. Aboriginal Art Museum
Het Aboriginal Art Museum, op steenworp afstand van de Domtoren, is het enige museum in Europa waar kunst van Aboriginals verzameld en vertoond wordt. Het museum viert dit jaar haar eerste lustrum met de grootse jubileumtentoonstelling OPENING DOORS, geopend op 22 januari jl. Deze expositie luidt tevens de start in van de viering van 400 jaar Nederlands-Australische relaties.


4. Het Geldmuseum
Begin 2007 krijgt Utrecht er een nieuw museum bij: het Geldmuseum. Hier worden de vragen 'wat doen mensen met geld?' En 'wat doet geld met mensen?' beantwoord. Het museum wordt gevestigd in het monumentale gebouw van de Koninklijke Nederlandse Munt. Bezoekers kunnen een blik werpen op de productie van de Nederlandse Euromunten; het geld stroom letterlijk uit de machines.


5. Museum Catharijneconvent
Het Catharijneconvent, gevestigd in een fraai 16e eeuws kloostercomplex en een 19e eeuws grachtenpand, rondt in juni 2006 een grondige verbouwing af. Het Catharijneconvent vertelt met topstukken en een rijke aantrekkelijke collectie de fascinerende geschiedenis van het christendom in Nederland. De collectie bevat zowel protestantse als katholieke kunstvoorwerpen. Die combinatie maakt het museum uniek in de wereld.


6. Het Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement Dit museum is gevestigd in de middeleeuwse Buurkerk, en is de trotse bezitter van een van de belangrijkste collecties van automatische spelende instrumenten ter wereld. Het werd vorig jaar, na een ingrijpende verbouwing, heropend. Nu is het museum klaar voor de viering van haar 50-jarig bestaan met de tentoonstelling 'Royal Music Machines': in samenwerking met musea als het Louvre en de Hermitage, brengt het museum een verzameling van de beroemdste koninklijke muziekautomaten uit de afgelopen 500 jaar samen.


7. Universiteitsmuseum en museum Sterrenwacht Sonnenborgh Een bezoek aan de in 1853 gebouwde Sterrenwacht, dat middenin het door Zocher ontworpen Singelplantsoen op een 16e eeuws bolwerk ligt, is voor jong en oud een belevenis. In oktober 2005 heeft het museum een nieuwe permanente expositie in het geheel gerenoveerde pand geopend.
Het Museum Sterrenwacht Sonnenborgh maakt onderdeel uit van het Universiteitsmuseum, een veelzijdig wetenschapsmuseum. De heropening van de benedenverdieping 'Kennislab'-wetenschap in uitvoering- vindt plaats in april 2006. Begin 2007 worden de volledig gerestaureerde monumentale glazen kassen in de museumtuin, de Oude Hortus, na 100 jaar weer in gebruik genomen.