Gemeente Tilburg

Gemeente Tilburg legt ondersteuning aan Landgoed De Groene Kamer vast

Tilburg, 15 februari 2006
Wethouder Els Aarts-Engbers van de gemeente Tilburg en Gerard Berkelmans, initiatiefnemer van Landgoed De Groene Kamer, tekenen op donderdag 16 februari op het stadhuis van de gemeente Tilburg een intentieovereenkomst. De gemeente Tilburg steunt het concept van Landgoed De Groene Kamer en ziet er een meerwaarde in voor de stad Tilburg. Landgoed De Groene Kamer wordt een multifunctionele groene schakel tussen het landelijk gebied en de stad in Tilburg.

Landgoed De Groene Kamer zal een brede vorm van natuurbeleving gaan bieden. Commerciële activiteiten met respect voor het milieu en verantwoord consumeren zoals een tuincentrum en een streekproductenwinkel gaan samen met de mogelijkheid Tilburgers dichtbij huis te laten recreëren in de natuur door wandelpaden en rijke, deels nog te realiseren, natuur op het landgoed. Voor de agrarische sector in Het Groene Kwadrant gaat Landgoed De Groene Kamer een loketfunctie vervullen. De 'stedelijke' consument wordt er geïnformeerd over de diverse activiteiten van de agrarische ondernemers uit de omgeving door bijvoorbeeld rondleidingen op het bedrijf of het zelf maken van boerderijproducten zoals kaas en boerenijs. Landgoed De Groene Kamer bevindt zich aan de westkant van Tilburg, in Het Groene Kwadrant aan de zuidzijde van de Bredaseweg.

Samenwerkingspartners
Bij de verdere uitwerking is het voor de gemeente Tilburg essentieel om te weten hoeveel ruimte verspreid over de stad gegeven kan worden voor nieuwe perifere detailhandelsactiviteiten. Van belang is dat de concurrentieverhoudingen in de stad in balans blijven. De gemeente start daarom een stadsbreed Distributie Planologisch Onderzoek. De resultaten hiervan zijn medio 2006 bekend. Op basis van deze resultaten kan Landgoed De Groene Kamer starten met de definitieve invulling van het idee om uiteindelijk te komen tot realisatie. Initiatiefnemer Gerard Berkelmans zegt over de intentieovereenkomst: "Dit is een belangrijke stap. Door de ondersteuning van de gemeente is de kans op deze unieke combinatie van natuurbeleving en culturele en economische activiteiten een stuk groter geworden." Els Aarts, wethouder ruimtelijke ordening van de gemeente Tilburg: "Het initiatief sluit prima aan bij Tilburg als daadkrachtige en vernieuwende stad. Het project is bovendien een uitstekend voorbeeld van hoe de overgang van stad naar platteland ingevuld kan worden. Het is een unieke vorm van stadsrandontwikkeling die zowel winst voor de economie als de winst voor de natuur oplevert."

Om Landgoed De Groene Kamer te kunnen realiseren wordt nauw samengewerkt met de verschillende belanghebbenden: ondernemers, natuurorganisaties en de bewoners van het omliggende gebied Het Groene Kwadrant. De economische ontwikkelingsmaatschappij voor het Brabantse platteland, Agro & Co Brabant, helpt bij het vinden en verbinden van partners aan Landgoed De Groene Kamer. Agro & Co speelt ook een rol bij het actief betrekken van (agrarische) ondernemers en bewoners op het landgoed bij het maken van de plannen. Ondernemer Gerard Berkelmans heeft inmiddels 15 hectare grond aangekocht van de in totaal benodigde 30 hectare. Volgens de huidige planning zal het landgoed in 2009 gerealiseerd gaan worden.



Gemeente Tilburg