Rabobank Nederland

AANDEELHOUDER TURKSE SEKERBANK ZIET AF VAN VERKOOP AAN RABOBANK

Het Turkse pensioenfonds SPF, de grootste aandeelhouder in de Turkse Sekerbank, ziet af van de verkoop van 36,5 procent van de aandelen Sekerbank aan de Rabobank. Dit besluit volgt op een uitspraak van een Turkse rechtbank, die stelt dat de Rabobank 72 procent meer zou moeten betalen voor de aandelen Sekerbank. De Rabobank is zeer teleurgesteld in de houding van het pensioenfonds, temeer daar de bank het pensioenfonds woensdag nog een ruimhartig voorstel deed om uit de impasse te komen. De Rabobank beraadt zich nu op mogelijke juridische stappen.

In juli 2005 sloot de Rabobank een koopovereenkomst met het pensioenfonds van Sekerbank (de SPF) voor de aankoop van dit aandelenpakket, tegen een prijs van 2,86 Turkse Lira per aandeel. De rechtbank in Istanbul stelt nu dat dit minimaal 4,93 Turkse Lira moet zijn, zodat de aankoopprijs met 59 miljoen euro stijgt naar een bedrag van 141 miljoen euro. De Rabobank is zeer verbaasd over deze uitspraak, omdat de rechtbank op verzoek van het verkopende pensioenfonds slechts geacht werd de transactie goed te keuren of af te keuren. Bovendien onderbouwt de rechtbank zijn uitspraak niet met een deugdelijke financiële analyse.

Verloop

In december 2004 kondigde de Rabobank de transactie aan, na het tekenen van een intentieverklaring. Daarna startte het boekenonderzoek door de Rabobank. De verkopende partij liet ook een waardering van het aandelenpakket uitvoeren. Op basis van de uitkomsten van deze onderzoeken stelden beide partijen een verkoopovereenkomst op, die in juli 2005 werd ondertekend. Een toentertijd in de ogen van het pensioenfonds onbelangrijk geachte voorwaarde voor het afronden van de transactie, was de goedkeuring door de Turkse toezichthouder op stichtingen. Deze toezichthouder bepaalde echter dat zij geen oordeel hoefde te geven. Hierop besloot het bestuur van het pensioenfonds - tegen de zin van de Rabobank - de transactie voor te leggen aan de rechtbank in Istanbul, met het verzoek alsnog een oordeel te vellen over de rechtmatigheid ervan. De rechtbank keurde de overname vervolgens goed, maar bepaalde en passant dat de prijs 72 procent hoger zou moeten zijn.

Onprofessioneel

Bestuurslid Rik van Slingelandt, verantwoordelijk voor het internationale bedrijf van de Rabobank, over de kwestie: "Wij hadden een glasheldere koopovereenkomst, compleet met een waardebepaling van de verkopende partij en een boekenonderzoek door onze accountants. Dat het pensioenfonds nu op z'n schreden terugkeert en via een rechter de prijs laat verhogen vinden wij niet getuigen van een professionele manier van zakendoen."

De Rabobank investeerde het afgelopen jaar veel in het opbouwen van een goede relatie met het management en de medewerkers van de Sekerbank. Van Slingelandt: "Veel van onze bancaire kennis en expertise is inmiddels te goeder trouw met hen gedeeld. Ook binnen de Sekerbank is met ongeloof gereageerd op de wijze waarop hun grootste aandeelhouder omgaat met de belangen van het middenkader en de medewerkers. We blijven geïnteresseerd in Turkije en vertrouwen erop dat deze kwestie niet exemplarisch is voor de manier waarop transacties worden uitgevoerd in dat land. Wij vinden het niet doorgaan van de koopovereenkomst ook bijzonder jammer voor onze klanten en de lokale Rabobanken in Nederland. Zij waren zeer positief over onze beoogde investering in Sekerbank omdat veel klanten een relatie hebben met Turkije".



Rabobank Nederland