Minister Veerman akkoord met natuurverbinding Oostvaarderplassen met Veluwe

Minister Veerman van LNV wil dit jaar nog starten met de aanleg van 2000 ha extra natuur in Flevoland. Het nieuwe natuurgebied gaat OostvaardersWold heten. De nieuw aan te leggen natuur loopt van de Oostvaardersplassen naar de Veluwe en biedt de edelherten in de Oostvaardersplassen meer ruimte om zich te verplaatsen naar de Veluwe voor voedsel en leefruimte.

Het nieuw aan te leggen OostvaardersWold gaat met de
Oostvaardersplassen en de Veluwe een zogeheten robuuste ecologische verbinding vormen die tot in Duitsland reikt. De minister heeft zich eerder voorgenomen de komende jaren 12 van zulke grote nieuwe natuurgebieden aanleggen.

"Het OostvaardersWold is het eerste grote project in Nederland waarbij grote natuurgebieden met elkaar verbonden worden, zegt Laura Bouwmeester, voorzitter van de stuurgroep die het plan voor de inrichting van het gebied tussen Almere, Lelystad en Zeewolde heeft ontwikkeld. "Nederland krijgt er zo een uniek stuk nieuwe natuur bij met nationale en internationale aantrekkingskracht," aldus Bouwmeester, die tevens verantwoordelijk gedeputeerde van de provincie Flevoland is.

De provincie Flevoland heeft de natuurverbinding aangegrepen om, samen met de gemeenten en het waterschap uit de regio, een plan te maken voor de toekomstige ontwikkeling van zuidelijk Flevoland.

Het OostvaardersWold wordt e en multifunctionele natuurverbinding die, anders dan de Oostvaardersplassen, vrijwel geheel toegankelijk wordt voor het publiek waardoor nieuwe kansen ontstaan voor recreatie, wonen en werken. Het geheel wordt voorlopig geraamd op 350 miljoen euro. Eind 2006 moeten Provinciale Staten van Flevoland de plannen nog definitief goedkeuren.

Hedennamiddag neemt minister Veerman van LNV het plan van de stuurgroep OostvaardersWold - met vertegenwoordigers van Almere, Lelystad, Zeewolde, waterschap en LNV - in ontvangst. Vandaag stuurt de minister tevens een brief naar de Tweede Kamer waarin hij de Kamer informeert over dit project, de betrokkenheid van LNV en zijn voornemens voor de voortgang van de uitvoering van dit project, in casu zijn beleid in zake het creëren van 12 robuuste ecologische verbindingen in Nederland