Aon waarschuwt voor bedrijfsrisico's vogelgriep

Aon nederland

http://www.aon.nl

Aon waarschuwt voor bedrijfsrisico's vogelgriep

Bedrijfsleven onvoldoende bewust van gevolgen pandemie

Rotterdam, 16 februari 2006 - Zieke werknemers, een verbod op im- en export, leveranciers die geen producten meer kunnen leveren: de uitbraak van een grieppandemie, zoals de vogelgriep kan worden, is één van de grootste bedreigingen voor het functioneren van bedrijven. De World Health Organisation voorspelt dat een vierde van de beroepsbevolking geveld kan worden door de Vogelgriep. Hoewel het virus zich nu ook binnen de grenzen van de Europese Unie heeft verspreid, hebben bedrijven nog niet de nodige voorzorgsmaatregelen genomen. Ook ten aanzien van de financiële gevolgen is het bedrijfsleven slecht voorbereid, zo stelt Armand Hoftijzer, Director Aon Risk Consultants, onderdeel van Aon Nederland.

'SARS heeft ons geleerd dat ondernemingen weinig doen om de risico's aan te pakken. De impact was enorm: het totale bedrijfsverlies bedroeg miljarden dollars. Om herhaling te voorkomen, roepen wij bedrijven op voorzorgsmaatregelen te nemen tegen de bedrijfsrisico's van de vogelgriep. Ze zijn het aan het bedrijf, de medewerkers en de aandeelhouders verplicht', aldus Hoftijzer. 'Het vinden van oplossingen hiervoor is volgens Aon niet alleen noodzakelijk, maar ook goed mogelijk. De eventuele oplossing is een goed Business Continuity Plan, eventueel in combinatie met een verzekering.'

Bedrijven onbewust van risico's
Volgens de virologen is een wereldwijde griepuitbraak geen kwestie van 'of' maar van 'wanneer'. Toch blijkt volgens Aon dat sommige bedrijven weinig doen om de risico's aan te pakken. Een uitbraak van een grieppandemie zal gevolgen hebben voor zakenreizen, toerisme en internationale handel. Werknemers worden ziek of nemen vrij om voor familieleden te zorgen. De toelevering van brandstoffen komt in gevaar, materialen en voorraden worden in quarantaine geplaatst. Ondernemingen die afhankelijk zijn van buitenlandse leveranciers zullen bedrijfsprocessen moeten stilleggen. 'Allemaal risico's met grote gevolgen voor de bedrijfscontinuïteit,' zegt Hoftijzer.

'Tijdens gesprekken met Nederlandse bedrijven valt op dat zij prioriteiten elders hebben liggen: het verlies van IT-capaciteit, het wegvallen van communicatiemiddelen, brand, ontoegankelijkheid van de website, stroomstoringen en door terroristen veroorzaakte schade. Het gevaar is dat we, net als bij SARS, ook van de vogelgriep een onbeheersbaar risico maken.'

Voorzorgsmaatregelen
De eerste stap voor directie en bestuurders is volgens Hoftijzer een heldere analyse van de risico's voor het bedrijf en de werknemers te maken. 'Vervolgens moet er een calamiteitenplan worden opgesteld met daarin concrete actiepunten. Zorg er bijvoorbeeld voor dat medewerkers conference calls kunnen houden wanneer besloten wordt dat ze niet meer internationaal mogen reizen, creëer mogelijkheden voor hen om thuis te werken als de gezinssituatie daarom vraagt (bijvoorbeeld als scholen worden gesloten of familieleden ziek worden) en stel een communicatieplan op om twijfel en angst tot een minimum te beperken'.

Onverzekerbaar
'Doordat verzekeraars geen (volledige) dekking kunnen bieden voor de bedrijfsrisico's als gevolg van een besmettelijke pandemie, zullen de kosten van deze calamiteit ten laste komen van het bedrijf. Risicobeperkende maatregelen en een calamiteitenplan moeten ook om deze reden nu de hoogste prioriteit krijgen op de agenda's van ondernemingen,' aldus Hoftijzer.

Via communicatie@aon.nl kunt u het rapport van Aon opvragen dat meer informatie geeft over de gevolgen van een pandemie voor het bedrijfsleven.

////////////

Over Aon
Aon Nederland, toonaangevend adviseur in risicomanagement, employee benefits en verzekeringen, draagt bij aan het realiseren van de ambities van zijn cliënten. In Nederland heeft Aon 14 vestigingen met 1.500 medewerkers. Het bedrijf maakt deel uit van Aon Corporation, Chicago, USA. Het wereldwijde Aon-netwerk omvat circa 500 kantoren in meer dan 120 landen en telt ruim 47.000 medewerkers. Hiermee is Aon een van de grotere financiële dienstverleners ter wereld. Aon Corporation is gespecialiseerd in financiële en verzekeringsdienstverlening en staat genoteerd aan de effectenbeurs van New York (NYSE). Meer informatie: www.aon.nl.

Voor verdere pers- en achtergrondinformatie:

Aon Nederland, Ulrika Lundgren, Press officer, T: (010) 448 75 22, E: ulrika(-underscore)lundgren@aon.nl

Sterk Werk, Michèle de Vries, Senior consultant, T: (010) 456 78 49, E: michele.de.vries@sterkwerk.nl

This press release contains certain statements related to future results, or states our intentions, beliefs and expectations or predictions for the future which are forward-looking statements as that term is defined in the Private Securities Litigation Reform Act of 1995. These forward-looking statements are subject to certain risks and uncertainties that could cause actual results to differ materially from either historical or anticipated results depending on a variety of factors. Potential factors that could impact results include: general economic conditions in different countries in which we do business around the world, changes in global equity and fixed income markets that could affect the return on invested assets, fluctuations in exchange and interest rates that could influence revenue and expense, rating agency actions that could affect our ability to borrow funds, funding of our various pension plans, changes in the competitive environment, our ability to implement restructuring initiatives and other initiatives intended to yield cost savings, our ability to execute the stock repurchase program, changes in commercial property and casualty markets and commercial premium rates that could impact revenues, changes in revenues and earnings due to the elimination of contingent commissions, other uncertainties surrounding a new compensation model, the impact of investigations brought by state attorneys general, state insurance regulators, federal prosecutors, and federal regulators, the impact of class actions and individual lawsuits including client class actions, securities class actions, derivative actions, and ERISA class actions, the cost of resolution of other contingent liabilities and loss contingencies, and the difference in ultimate paid claims in our underwriting companies from actuarial estimates. Further information concerning the Company and its business, including factors that potentially could materially affect the Company's financial results, is contained in the Company's filings with the Securities and Exchange Commission.