EIM

Persbericht

Fijnchemie is zeer innovatieve MKB-sector

2/16/2006

nummer: 2347

De sector fijnchemie scoort hoog op de ranglijst van meest innovatieve bedrijven volgens de EIM Innovatiebarometer. De Innovatiebarometer is gebaseerd op enkele concrete indicatoren zoals de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten. Jaarlijks wordt de innovativiteit van het Nederlandse MKB gemeten onder meer dan 2000 ondernemers.

De fijnchemie is een van de meest innovatieve sectoren van het Nederlandse MKB. De innovativiteit van deze fabrikanten van verf, farmaceutica, zeep en reinigingsmiddelen, cosmetica, lijm, additieven en dergelijke, is op vrijwel alle gemeten dimensies duidelijk bovengemiddeld, met hoge scores voor: produkt- en procesverbetering, een op vernieuwing gericht bedrijfsbeleid, voorgenomen investeringen in vernieuwing en door beroep op innovatiesubsidies.

De Nederlandse fijnchemie in zijn totaliteit bestaat uit 500 bedrijven die in totaal bijna 40.000 werknemers in dienst hebben. Van de 500 bedrijven hoort 85% tot het midden- en kleinbedrijf. De bedrijven zijn sterk internationaal georiënteerd. De sector heeft te maken met een aanzienlijke druk van Nederlandse en Europese wet- en regelgeving, met name voor verwerking, opslag en transport van chemische stoffen, en voor toelating van farmaceutica (een belangrijke deelsector in de fijnchemie). De 'innovatiedruk' is daardoor hoog, en dat verklaart in belangrijke mate de hoge innovativiteitsscores. Inlichtingen kunt u verkrijgen bij: 079 343 06 04