Gemeente Amerongen


Kavelruil succes in Langbroekerwetering

Met kavelruil Driebergen is de derde kavelruil in Langbroekerwetering tot stand gekomen. In relatief korte tijd zijn nu drie kavelruilprojecten gerealiseerd. In totaal verbeteren maar liefst 15 grondeigenaren en pachters hun verkaveling door 40 hectare landbouwgrond te ruilen.

In de kavelruil Driebergen krijgen drie melkveehouderijen aan de Gooijerdijk grotere huiskavels. Hierdoor wordt hun bedrijfsvoering efficiënter, onder meer omdat zij niet meer de openbare weg op hoeven om hun gronden te bereiken. De ruiling kon opgezet werden nadat het Bureau Beheer Landbouwgronden (BBL) vorig jaar een kavel had verworven met als doel hiermee kavelruilen mogelijk te maken. Ook heeft de provincie Utrecht een bijdrage geleverd door enkele knelpunten in de ruil op te lossen. Zo heeft de provincie geholpen bij het aanpassen van perceelsgrenzen.

In de twee eerdere kavelruilen verbeterden fruittelers bij Wijk bij Duurstede en veehouders tussen Langbroek en Leersum hun verkaveling. Met de derde ruil bij Driebergen is er nu resultaat in het hele Langbroekerwetering. De speciaal hiervoor aangestelde kavelruilcoördinator Arno Plomp is de spil. Plomp: "Agrariërs of landeigenaren bellen vaak zelf met een idee voor verbetering van hun verkaveling. Mijn rol is die ideeën verder te onderzoeken en uit te werken naar een goede kavelruil. Uiteindelijk hebben de deelnemers het laatste woord, dat is de basis van het succes van kavelruil." Arno Plomp is kosteloos in te schakelen door grondeigenaren en gebruikers in de Langbroekerwetering. Hij is te bereiken onder tel. 0297-531990. Deelnemers aan een kavelruil hoeven geen notaris- en kadasterkosten te betalen. Ook is er een vrijstelling van overdrachtsbelasting. Deze financiële ondersteuning is mooi meegenomen, maar het echte voordeel van een kavelruil zit in de betere verkaveling voor de betrokkenen.

Fotobijschrift: de ondertekening van de kavelruil bij notaris Van Doleweerd.