Staatsbosbeheer

16 februari 2006

Staatsbosbeheer Regio Noord en TreeWays BV i.o. hebben het Masterplan "Het Boomkroonpad" ingediend bij de gemeente Aa en Hunze. Het plan voorziet in de verplaatsing van alle activiteiten en voorzieningen van de huidige locatie in Borger-Odoorn naar het Gasselterveld (Gemeente Aa en Hunze). De bedoeling is dat het nieuwe Boomkroonpad met Pasen 2007 opengaat.

Net als de huidige locatie ligt ook de nieuwe plek binnen de boswachterij Gieten/Borger. Om de realisatie op de nieuwe locatie mogelijk te maken is een gedeeltelijke vrijstelling van geldende bestemmingen nodig. Zo willen de initiatiefnemers de bestaande parkeerplaats uitbreiden en een klein deel van het bos bij de voormalige speelweide betrekken om het Boomkroonpad neer te kunnen zetten. Het is niet de bedoeling dat het Boomkroonpad in zijn huidige vorm wordt verplaatst. Op de nieuwe locatie wordt een geheel nieuw Boomkroonpad gebouwd, ontworpen door de milieuonderneming Greenheart Conservation Company in Vancouver. De nieuwe constructie zal veel langer worden dan de vorige en krijgt aanzienlijk meer belevingswaarde. De uitkijktoren komt aan de zuidkant van de recreatieplas 't Nije Hemelriek (waar vroeger de brandwacht stond) en wordt zo'n 30-35 meter hoog. Ook zal er een entreepaviljoen worden gebouwd dat wordt ontworpen door Tatjana Trzin MTD architect BNA. Het Boomkroonpad nieuwe stijl is bedacht door Johan Lens en wordt een combinatie van "fun" en "natuureducatie", ook wel bekend onder de term "ecotoerisme".

De investeringen van in totaal 2 miljoen euro komen voor rekening van TreeWays die ook de exploitatie voor haar rekening zal gaan nemen. TreeWays is een joint-venture van Lens & Partners in Ede, ALESCON in Hoogeveen en een aantal informal investors in innovatie en duurzaam ondernemen.

Staatsbosbeheer is blij dat TreeWays voor een nieuwe fase in het leven van het Boomkroonpad gaat zorgen. Toen het Boomkroonpad in 1996 werd geopend werd daarmee een nieuwe vorm van bosrecreatie geĂŻntroduceerd die onmiddellijk bij het publiek aansloeg. Wat het recreantenpubliek in 2007 wordt geboden is opnieuw grensverleggend. Voor het eerst zal het in Europa mogelijk zijn het bos te beleven op een manier die tot nu toe alleen in de jungle van Afrika en de Amerikaanse wildernis mogelijk is.

In de negen jaar sinds 1996 heeft het Boomkroonpad ruim een miljoen bezoekers getrokken. Daarmee staat het in de top vijf van toeristische attracties in Drenthe. De verplaatsing was nodig om te kunnen vernieuwen en uitbreiden. Ook wil Staatsbosbeheer ermee bereiken dat de boswegen in de boswachterij Gieten/Borger autoluw worden. De nieuwe locatie ligt aan de rand van de boswachterij, naast de zandwinplas van Zeldenrust. Er is al een parkeerterrein aanwezig voor circa 800 auto's en de N34 is vlakbij. TreeWays verwacht de komende jaren naar een maximum bezoekersaantal van 200.000 per jaar te kunnen groeien.

Het "oude" Boomkroonpad blijft nog gedurende het gehele seizoen 2006 geopend. Daarna wordt het gesloopt. Reden genoeg voor inwoners van Drenthe om er (misschien wel voor het eerst) een kijkje te gaan nemen. Staatsbosbeheer is van plan om in 2006 allerlei speciale evenementen te organiseren voor mensen die afscheid van het oude Boomkroonpad willen nemen.