Dienstenbond CNV

CAO-ontwikkelingen Uitzendkrachten
16-02-2006

Uitzendkrachten die werken volgens de ABU CAO Uitzendkrachten kunnen sinds kort ook gebruik maken van regelingen voor kinderopvang.

Door afspraken tussen CNV Dienstenbond en ABU is kinderopvang binnen bereik gekomen voor uitzendkrachten die al langdurig voor een uitzendbureau werken (fase C). Deze afspraak is opgenomen in de nieuwe uitgave van de ABU CAO Uitzendkrachten van februari 2006. Voor de uitwerking van de afspraak is de Ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging van groot belang.

Inhoud regeling
Onder het nieuwe artikel 39 A is de nieuwe tekst over kinderopvang opgenomen met de volgende strekking:

1. Het uitzendbureau zal met de ondernemingsraad (OR) of de personeelsvertegenwoordiging (PVT) een vergoedingsregeling overeenkomen voor kinderopvang voor werknemers werkzaam in fase C.
2. Voor de vergoedingsregeling kunnen uitzendbureau en OR of PVT een maximaal te besteden budget overeenkomen. Dit budget kan in mindering worden gebracht op de reservering voor de collectieve uitgaven voor scholing.

3. Als het uitzendbureau en OR of PVT een vergoedingsregeling overeenkomen, geldt als richtsnoer dat de werkgever ten hoogste
1/6 van de kosten van kinderopvang aan de fulltime werknemer vergoedt en de parttimer naar rato.

Voor uitzendkrachten werkzaam in fase C betekent het dat zij vanaf dit jaar gebruik kunnen maken van de regeling kinderopvang. Wel moet een ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging aan de slag om het uit te werken binnen het uitzendbureau.

Begin!
Als CNV Dienstenbond hebben we regelmatig vragen gekregen van uitzendkrachten over toegang tot kinderopvangregelingen. De eigen CAO voor uitzendkrachten kende geen regelingen. Ook als het loon van de inlener werd gevolgd zat daar geen kinderopvang bij. Nu is voor het eerst de kinderopvang wél geregeld. Dat is een belangrijke doorbraak. In de vervolgonderhandelingen dit voorjaar met de ABU, zal onze inzet zich richten op uitbreiding van de kinderopvangregeling voor alle uitzendkrachten (ook fase A & B).

Voorlichtingscampagne
Een nieuwe regeling vraag extra aandacht. De uitwerking van de regeling per uitzendbureau ligt bij de ondernemingsraden en personeelsvertegenwoordigingen. We schatten in dat uitzendbureaus niet spontaan de regeling aan zullen bieden. Daarom zal CNV Dienstenbond zelf actief de ondernemingsraden voorlichten over de nieuwe afspraken. Omdat uitzendbureaus de kosten mogen verrekenen met andere reserveringen uit de CAO, is het van groot belang dat ondernemingsraden goed zicht houden op de uitgaven van het eigen uitzendbureau. Waar nodig zullen we de ondernemingsraden daarbij helpen.

Nieuwe CAO-teksten
Door de nieuwe CAO-afspraken is er sinds deze maand een nieuw ABU CAO-boekje voor uitzendkrachten verschenen. Deze versie van februari 2006 is nog niet gedrukt, maar kunt u hier wel downloaden.

Naast kinderopvang zijn de volgende zaken van belang:
* De arbeidsvoorwaarden die gelden voor de uitzendkracht die vanuit het buitenland via een buitenlands uitzendbureau in Nederland gaat werken. Deze uitzendkracht krijgt te maken met nagenoeg dezelfde arbeidsvoorwaarden die ook op u van toepassing zijn. Gelijk loon voor gelijk werk! Dat vinden we een prima uitgangspunt.
* Uw betaalde contributie aan CNV Dienstenbond in 2005 kunt u verrekenen met het brutoloon. Deze afspraak geldt nog steeds. Als u daarvoor in aanmerking komt (vooralsnog alleen uitzendkrachten in fase C), dan kunt u bij ons een verklaring opvragen van de betaalde contributie over het jaar 2005. Neem hiervoor contact op met CNV Dienstenbond, Mario Inguaggiato, per telefoon 023-5650152 of per email m.inguaggiato@cnvdibo.nl. Met de verklaring van CNV Dienstenbond kunt u bij uw uitzendbureau het verzoek indienen voor verrekening. Dat voordeel is weer mooi meegenomen.

Informatie
Meer weten naar aanleiding van deze Info? Neem voor vragen of reacties contact op met de onderhandelaar namens CNV Dienstenbond, Harry Gerding, via telefoonnummer 023-5670686 of e-mail h.gerding@cnvdibo.nl