Gemeente Hoorn


Hoorn mag growshop sluiten

Persbericht d.d.: 15 februari 2006

De gemeente Hoorn mag de growshop Greenline met onmiddellijke ingang voor de duur van een jaar sluiten. Dat heeft de rechtbank Alkmaar vanmorgen in een uitspraak om voorlopige voorziening bepaald. Reden voor de sluiting is de aanwezigheid van een zeer grote hoeveelheid drugs. Het is voor zover bekend voor het eerst in Nederland dat een growshop zo lang zijn deuren moet sluiten.

Bij twee controles door politie en belastingdienst, het afgelopen jaar, werden onder andere 10 kilo hasj, 26 kilo hennep en 844 gram hennep aangetroffen. De door de burgemeester opgelegde sluiting is gebaseerd op het recent van kracht geworden Hoornse coffeeshopbeleid. De rechtbank concludeert in zijn uitspraak dat de sluiting niet onredelijk is, gezien het feit dat hier sprake is van professionele drugshandel. Het Hoornse coffeeshopbeleid staat maar twee coffeeshops toe. Officieel gedoogde coffeeshops in Hoorn mogen een maximale handelsvoorraad hebben van 500 gram softdrugs. De growshop staat niet geregistreerd als gedoogde coffeeshop en mag dus helemaal geen softdrugs verhandelen of daartoe softdrugs aanwezig hebben. In een growshop mogen uitsluitend materialen worden verkocht voor de teelt van cannabis.

De burgemeester had de sluiting per 6 februari opgelegd. De eigenaar van de growshop heeft daartegen bezwaar aangetekend en de rechter verzocht om de sluiting op te schorten totdat de burgemeester op zijn bezwaarschrift heeft beslist. De rechter heeft dat verzoek vandaag afgewezen. De burgemeester heeft de eigenaar van de growshop twee weken (tot 1 maart) de tijd gegeven om zich op de sluiting voor te bereiden.

---