Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

WOB-verzoeken

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

ons kenmerk : VD. 2006/462
datum : 16-02-2006
onderwerp : Invoering afschermplicht i.v.m. vogelgriep bijlagen :

Geachte Voorzitter,

Naar aanleiding van de vondst van dode zwanen die besmet blijken te zijn met het hoogpathogene vogelgriepvirus H5N1, in onder andere Bulgarije, Italië, Griekenland en Duitsland en verdenkingen in Slovenië, Hongarije en Polen, heb ik besloten een afschermplicht voor alle pluimvee in Nederland per 20 februari 2006 in te voeren, alsmede een aantal andere maatregelen aan te scherpen.

Ontwikkelingen met betrekking tot het vogelgriepvirus De afgelopen dagen is het vogelgriepvirus niet alleen opgedoken in Nigeria, maar ook in diverse Europese landen. Deze nieuwe besmettingen die binnen korte tijd op ver uiteengelegen plaatsen zijn ontstaan, maken het aannemelijk dat het vogelgriepvirus onder meer wilde vogels aanwezig is dan tot nu toe is aangenomen. Vogeldeskundigen achten het waarschijnlijk dat andere vogelsoorten dan zwanen het virus kunnen verspreiden zonder zelf ziek te worden. Recent is uit laboratoriumonderzoek bekend geworden dat bijvoorbeeld wilde eenden drager kunnen zijn van het H5N1-virus zonder dat ze zelf symptomen van de ziekte vertonen.

Er zijn dus niet alleen sterke aanwijzingen dat wilde vogels het virus kunnen verspreiden, maar het is ook moeilijker te voorspellen of het virus onder bepaalde wilde vogels aanwezig is. Tevens is het aantal inzendingen van dode vogels in Nederland de afgelopen dagen toegenomen. Voorzichtigheid is dus, mede gelet op de start van de voorjaartrek, geboden.

Gelet op voornoemde besmetting van wilde vogels in diverse lidstaten van de Europese Unie, zie ik me genoodzaakt om de eerder aangekondigde invoeringsdatum van 1 maart 2006 te vervroegen en de afschermplicht aan te scherpen. Ook in vele andere lidstaten van de Europese Unie worden er momenteel maatregelen getroffen die beogen elk contact tussen wilde vogels en gehouden vogels zoveel mogelijk te vermijden.

Maatregelen
De afschermplicht voor pluimvee die zal worden ingevoerd, is op een aantal punten verder aangescherpt ten opzichte van die in het najaar van 2005.

De afschermplicht gaat gelden voor dieren van commerciële pluimveebedrijven, hobbypluimvee en gehouden duiven en het niet-gevaccineerde pluimvee van dierentuinen in heel Nederland. Er bestaat geen onderscheid meer tussen laag- en hoogrisicogebieden. Ook vervalt het onderscheid tussen maatregelen voor hobbydieren binnen en buiten de bebouwde kom. Omdat duiven ook onder de afschermplicht vallen, zijn er geen wedvluchten meer mogelijk. Met de afschermplicht wordt beoogd direct contact tussen het pluimvee en wilde water(trek)vogels te voorkomen. Dit kan door de dieren op te hokken. Maar ook is het mogelijk om de buitenuitloop of een deel daarvan in stand te houden door het aanbrengen van netten, welke aan de bovenzijde echter ondoorlaatbaar moeten zijn afgedicht tegen het risico van insleep via uitwerpselen van wilde vogels.

Het bestaande verbod voor markten, tentoonstellingen, shows en dergelijke met (sier)pluimvee, loopvogels of postduiven wordt aangescherpt. Dit verbod gaat met ingang van 20 februari a.s. ook gelden voor alle soorten duiven. Er zijn vanaf deze datum alleen nog tentoonstellingen toegestaan voor siervogels (zoals zangvogels), maar deze mogen echter alleen nog binnen plaatsvinden.

Bovenstaande regeling zal vrijdag in de Staatscourant worden gepubliceerd en zal vanaf 20 februari a.s. van kracht zijn. Vooruitlopend op de regeling heb ik alle houders van pluimvee opgeroepen het pluimvee direct af te schermen.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman