GroenLinks

Onderzoek GroenLinks: helft Nederlanders in de min door nieuwe zorgstelsel

16 februari 2006

Het kabinet beloofde dat niemand er dit jaar op achteruit zou gaan. Uit onderzoek van GroenLinks blijkt echter dat de helft van de mensen zegt er wel degelijk op achteruit te gaan. GroenLinks wil dat het kabinet de inkomensgevolgen van het nieuwe zorgstelsel compenseert voor huishoudens met een modaal en laag inkomen.

Zalm en De Geus moeten erkennen dat zij er met hun prognoses ver naast zaten, en dat de koopkrachtplaatjes in geen verhouding staan tot wat mensen werkelijk te besteden hebben. De helft van alle ondervraagde huishoudens, geeft aan er in besteedbaar inkomen op achteruit te gaan in het nieuwe jaar. Het koopkrachtverlies doet zich in alle lagen van de bevolking voor; alleenstaanden met kinderen worden het vaakst getroffen.

Half Nederland in de min
De helft van alle Nederlanders gaat er dit jaar op achteruit, blijkt uit onderzoek van PanelWizard in opdracht van GroenLinks. Zij vroegen ruim 500 mensen naar de ontwikkeling van hun koopkracht in 2006. Procentueel gezien gaan de mensen met een inkomen op of rond het minimum er het meest op achteruit. Ook alleenstaande ouders en stellen zonder kinderen blijken extra vaak en extra veel te moeten inleveren. Van de ondervraagden geeft 22% aan er tot 50 op achteruit te gaan, 32% gaat er tussen de 50 en 100 op achteruit, 17% tussen de 100 en 150 en 5% is er zelfs meer dan 150 op achteruit gegaan. Slechts 14% geeft aan er op vooruit te zijn gegaan.

Compensatie noodzakelijk
Naast de gestegen olieprijzen, blijkt uit het GroenLinks-onderzoek dat het nieuwe zorgstelsel de grote boosdoener is voor de daling van de koopkracht. Ineke van Gent eist vandaag dat het kabinet maatregelen neemt: beloofd is beloofd. De eerdere toezegging van het kabinet 35 miljoen voor de bijzondere bijstand, 35 miljoen voor gezinnen met kinderen is volstrekt onvoldoende en komt bovendien niet aan bij de mensen met de laagste inkomens. Daarom wil GroenLinks dat het kabinet, uiterlijk bij de presentatie van de Voorjaarsnota, met gerichte compensatie komt voor de mensen met een inkomen op of rond het minimum. Bijvoorbeeld door een eenmalige uitkering van 500 euro, een verhoging van het wettelijk minimumloon en de daaraan gekoppelde uitkeringen, of door kwijtschelding van de no-risk-bijdrage van mensen met veel zorgkosten. Tot slot wil GroenLinks dat het kabinet de rijksambtenaren, die massaal in de min zitten door verlies van de werkgeversbijdrage in de ziektekosten, struct! ureel compenseert.

Het volledige onderzoek is hier te vinden:
http://www.groenlinks.nl/2ekamer/notities/Notitie.2006-02-16.4358

Ineke van Gent
Kees Vendrik