Partij van de Arbeid


Den Haag, 16 februari 2006

Vragen van het lid Van Dam (PvdA) aan de minister van Economische Zaken


over het voorstel van de Eurocommissaris van Telecom om telecombedrijven te dwingen om hun roamingtarieven voor mobiel bellen in het buitenland af te schaffen


1

Hebt u kennisgenomen van de speech van Eurocommissaris Reding op
8 februari jl. voor de European Regulators Group waarin zij onder meer stilstond bij de roamingtarieven voor mobiele telefonie binnen Europa?


2

Bent u het met haar eens dat de roamingtarieven nog altijd onverklaarbaar hoog zijn, zoals ik u in juli heb voorgelegd , en dat er derhalve regulering nodig is?


3

Deelt u haar mening dat de roamingtarieven binnen Europa niet hoger horen te zijn dan de binnenlandse roamingtarieven? Zo ja, gaat u de eurocommissaris steunen in dit streven? Zo nee, waarom niet?


4

Bent u het met mij eens dat het nog duidelijker zou zijn voor de consument en nog meer recht zou doen aan de interne markt als roamingtarieven binnen de EU niet afwijken van de gewone binnenlandse tarieven die een consument betaalt voor een gesprek? Zo ja, bent u bereid dit standpunt in Europees verband uit te dragen? Zo nee, waarom niet?


5

Kan OPTA, complementair aan nieuwe Europese regels, voor Nederlandse consumenten die in het buitenland bellen, goedkopere roamingtarieven afdwingen?


6

Ziet u mogelijkheden om ook de roamingtarieven die Nederlandse consumenten buiten Europa moeten betalen, omlaag te krijgen, aangezien overduidelijk is dat deze tarieven nauwelijks beïnvloed worden door de werking van de markt en derhalve door Nederlandse en buitenlandse aanbieders gebruikt worden als melkkoe?


1 Speech door Eurocommissaris Reding, 08-02-2006, Towards a true internal market for electronic communications - European Regulators Group, http://europa.eu.int/rapid/pressReleasesAction.do?reference=SPEECH/06/69&format=HTML&age
d=0&language=EN&guiLanguage=en


Aanhangsel Handelingen nr. 2166, vergaderjaar 2004 2005


---


Met vriendelijke groet,


Chantal Linnemann

Secretaresse Voorlichting


Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid

Plein 2

K 103

Postbus 20018

2500 EA Den Haag

Tel: 070 318 2694

Fax: 070 318 2800

c.linnemann@tweedekamer.nl