Unicef



Vogelgriep in Turkije: kinderen bang voor kippen en elkaar 16 februari 2006, Sanliurfa/Ankara - In Sanliurfa, in het oosten van Turkije, woont Selami Bas. Tot voor kort speelde hij dagelijks met z'n vriendjes buiten. Maar sinds een kleine twee weken zit hij thuis, en geen vriendje dat hem opzoekt. Selami is de enige persoon in Turkije die het vogelgriepvirus heeft opgelopen en nog leeft. Met dank aan het kordate handelen van z'n ouders. Officieel is hij genezen verklaard, maar hij wordt door de buren gemeden uit angst voor besmetting.Terwijl diezelfde mensen wel rauw kippenvlees op de markt kopen. Struisvogelpolitiek in optima forma of een gebrek aan kennis?

Selami Bas overleefde de vogelgriep. Foto: Unicef Turkije/Sagdic
Selami Bas overleefde de vogelgriep. Foto: Unicef Turkije/Sagdic

In totaal zijn er in Turkije twaalf mensen aan de vogelgriep overleden, van wie vier kinderen. In een familie waren zelfs drie slachtoffers te betreuren. Hoewel er nog steeds dode vogels met het virus worden gevonden, zijn nieuwe slachtoffers onder mensen sinds eind januari uitgebleven.

In leven dankzij vader en verzekering Het begon begin januari met een klein kuchje en wat verhoging. Vervolgens kreeg Selami keel- en buikpijn. Hij was, samen met z'n vader, op dat moment op bezoek bij z'n grootvader. De voorafgaande twee weken waren er al verschillende gevallen van vogelgriep geconstateerd, dus Selami's vader twijfelde geen moment en nam hem mee naar het ziekenhuis.

Daar was men extra alert, vanwege de heersende vogelgriep. Dat Selami met de eenden van z'n grootvader had gespeeld, was dan ook snel achterhaald. Bloed werd geanalyseerd, het virus geconstateerd, en de behandeling werd gestart. Dit alles binnen twee dagen, de uiterste termijn om de griep succesvol te behandelen. Als vader Bas later had gereageerd, was het te laat geweest.

De vriendjes van Selami willen niet meer met hem spelen. Ze zijn bang dat ze ook ziek worden. Foto: Unicef Turkije/Sagdic De vriendjes van Selami willen niet meer met hem spelen. Ze zijn bang dat ze ook ziek worden. Foto: Unicef Turkije/Sagdic

In tegenstelling tot vader Bas, denken veel mensen 'dat het allemaal wel meevalt' en stellen het doktersbezoek uit. Deels omdat men het gevaar niet (onder)kent, maar deels ook omdat men vreest voor hoge ziekenhuisrekeningen. Selami's vader was goed verzekerd, dus hij had die angst niet. Wat veel mensen echter niet weten is dat behandeling van potentiële vogelgrieppatiënten compleet gratis is.

Only the lonely
Een gebrek aan kennis is één, maar het is daarnaast ook de basis voor angst bij velen. Angst dat Selami, hoewel genezen verklaard, zijn vriendjes alsnog kan besmetten. Hij wordt dan ook angstvallig gemeden en zit voornamelijk thuis. Maar er zijn ook kinderen die zo bang zijn voor besmetting dat ze hun kippen en eenden niet meer willen voeren.

Hoe de vogelgriep precies te voorkomen, is onduidelijk. Zeker is in ieder geval dat men voorzichtig moet omgaan met gevogelte. Zeker op het platteland is de kennis hierover nog beperkt. Daarom voert Unicef verschillende campagnes om ouders in Oost-Turkije (maar ook in Azië) te informeren over de gevaren die hun kinderen lopen.