Politie Groningen

0900-8844 steeds sneller en beter

Provincie Groningen, 16-02-2006 o De snelheid van beantwoording van het Landelijk Telefoonnummer Politie (LTP) is in de regio Groningen het afgelopen jaar sterk verbeterd.

Het servicenummer 0900-8844 (geen spoed, wel politie) werd eind vorig jaar onderzocht en uit de analyse van het onderzoeksbureau Telan blijkt dat de regio Groningen gemiddeld een rapportcijfer 8 krijgt. Daarmee voldeden we in 2005 aan de streefwaarde, zoals afgesproken in het Landelijk Kader (prestatiecontract) met de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Justitie. De regio presteerde op nagenoeg alle punten beter dan het landelijke gemiddelde.

Het LTP werd beoordeeld op zes onderdelen: contact, informatie, probleemstelling, actiepunten, afsluiting en professionaliteit. Uit het onderzoek blijkt dat de professionaliteit van medewerkers van 0900-8844 bijna optimaal is (rapportcijfer 9,5). De snelheid waarmee telefoontjes beantwoord worden is goed voor een 9, het luisteren en de interesse waarmee wordt geluisterd is ook een 9 waard. 93 procent van de gesprekken wordt binnen 20 seconden beantwoord en 94 procent binnen 30 seconden. In de categorie contact scoren de teleservicemedewerkers van Groningen over 2005 landelijk het beste. In 2004 was de telefonische bereikbaarheid van het korps veel lager, toen lagen deze cijfers nog op respectievelijk 51% en 64%.

Verbeterpunten
Het onderzoek geeft ook aan waar verbetering mogelijk is. De verbeterpunten liggen met name op het gebied van de analyse van de probleemstelling. Dit betekent dat het stellen van gerichte tegenvragen en het samenvatten van de informatie nog beter kan. Daarnaast is een belangrijke doelstelling voor 2006 om de goede resultaten te continueren.

Kwaliteit
Het korps Groningen hecht veel waarde aan een bereikbare en beschikbare politie voor de inwoners van de regio. Tevredenheid van burgers in het eerste contact is erg belangrijk. Omdat de telefonische bereikbaarheid van het Groningse korps in 2004 onder de maat was, heeft de leiding vorig jaar veel maatregelen genomen om dit te verbeteren. Technische aanpassingen, aanpak van het ziekteverzuim en meer aandacht voor training van de teleservicemedewerkers hebben geleid tot een sterk verbeterde telefonische bereikbaarheid.

LTP
Het LTP 0900-8844 is in september 2000 ingevoerd om de bereikbaarheid van de politie te vergroten en de afhandeling van de gesprekken te optimaliseren. 0900-8844 kan tegen lokaal tarief worden gebeld. Bellers worden via de postcode van het beladres direct doorverbonden met de politie in de betreffende regio. Mobiele bellers, anders dan via KPN, krijgen contact met het KLPD in Driebergen en worden doorverbonden met het gewenste politiekorps. Voor acute hulpverlening is het gratis nummer 112 beschikbaar.