Gemeente Bernheze


Sport- en bewegingslessen voor senioren

Heeft u al een tijd niet meer gesport en wilt u weer beginnen of heeft u nooit gesport en wilt u weten of dat toch iets voor u is? Dan is het GALM/SCALA project in de gemeente Bernheze wat voor u. Wethouder Tuerlings: "Het is vooral een gezellig, gezond en gevarieerd sport- en spelprogramma voor senioren.

GALM/SCALA
Het Groninger Actief Leven Model (GALM) en de
Sportstimuleringstrategie voor mensen met een Chronische Aandoening Lang Actief (SCALA) vormen samen een sport- en beweegproject voor senioren van 60 tot en met 65 jaar met én zonder een chronische aandoening.

Gezond
Wethouder Tuerlings: "De gemeente Bernheze heeft sport hoog in het vaandel staan. GALM/SCALA is één van de projecten die mensen moeten aanzetten om te gaan bewegen. Een gezond bewegingspatroon is ook voor senioren zeer belangrijk. Regelmatig bewegen heeft een positief effect op de mobiliteit, kan het risico van hart- en vaatziekten verminderen, een goede bloeddoorstroming bevorderen en hart en longen beter later functioneren.

Drempel
Veel senioren hebben weinig kennis van de mogelijkheden op sportgebied. De drempel om te gaan bewegen wordt daarmee steeds hoger. Het seniorensportproject GALM/SCALA creëert een zo breed mogelijk aanbod van sport- en bewegingsmogelijkheden voor senioren en chronisch zieken binnen de gemeente. Alle circa 2000 inwoners tussen de 60 en 65 jaar worden aangeschreven en gevraagd mee te doen.

Contacten
Voor wethouder Tuerlings geldt ook dat het sporten gezellig kan zijn: "Naast het feit dat het erg gezond voor je is, kun je tijdens het sporten ook veel nieuwe contacten leggen. En het gezamenlijk sporten en bewegen leidt dan ook vooral tot een positieve invulling van je vrije tijd. Na afloop van de sportlessen van GALM/SCALA wordt meestal nog gezamenlijk een kopje koffie gedronken.

Wanneer gebeurt wat?
Alle 60-65 jarigen hebben een brief inclusief antwoordformulier thuisgestuurd gekregen. Wanneer geen antwoordformulier wordt teruggestuurd of wanneer men aangeeft meer informatie te willen hebben, dan volgt een bezoekje aan huis van een projectvrijwilliger. Vervolgens is er op zaterdag 18 maart 2006 een fitheidtest in sporthal De Zaert, Heilige Stokstraat 1, Heeswijk-Dinther. Kosten: EUR 3,-. Daarna kan worden deelgenomen aan een kennismakingsprogramma van twaalf weken. Elke les duurt een uur waarin verschillende sport- en spelactiviteiten worden beoefend. Kosten: EUR 3,- per les. Voor mensen met een chronische aandoening worden de activiteiten aangepast. Na deze kennismakingsperiode kan verder worden gegaan met een vervolgprogramma van ongeveer dertig weken. Na afloop van dit vervolgprogramma wordt de fitheid nogmaals gemeten.

Vrijwilligers
Op dit moment worden overigens vooral voor de huisbezoeken nog vrijwilligers gezocht. Als u het leuk vindt om dit bijvoorbeeld samen met een kennis te doen dan kunt u zich opgeven bij Daan Bemelmans van Sportservice Noord-Brabant. Hij is telefonisch bereikbaar (013) 534 90 27 of per e-mail d.bemelmans@ssnb.nl