Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

WMO grondig veranderd door sterke lobby belangenbehartigers
---

De CG-Raad heeft, binnen een coalitie van gehandicapten- en patiëntenorganisaties, ouderenorganisaties, vakbeweging en mantelzorgers een intensieve lobby gevoerd rond de Kamerbehandeling van het wetsvoorstel Wmo. En met succes. Het wetsvoorstel is ingrijpend gewijzigd. Een groot deel van de voorwaarden uit het WMO-Manifest Echt alleen maar zo!!! zijn terug te vinden in de wet.

De resultaten


* De wet gaat op 1 januari 2007 in.

* De Wmo verplicht gemeenten door middel van de 'compensatieplicht' om ouderen en gehandicapte burgers te compenseren voor hun beperking. Het resultaat moet zijn dat de problemen van ouderen en gehandicapte burgers worden opgelost: mensen moeten kunnen participeren en zelfredzaam kunnen zijn. Daarmee is de grootste angst van de belangenorganisaties, het verdwijnen van het recht op zorg, weggenomen.

* De afweging of iemand recht heeft op een individuele voorziening gaat voortaan volgens een vaste systematiek, het ICF (International Classification of Functioning Disability and Health).

* De Wmo voorziet in een Persoonsgebonden Budget (PGB) voor alle voorzieningen.

* De Wmo verplicht gemeenten om een besluit te motiveren. Dat wil zeggen de gemeente moet systematisch aangeven of en hoe de problemen van de burger zijn opgelost. De gemeente moet aangeven of de burger met de oplossing zelfredzaam kan zijn en kan participeren. Bij verschil van mening is mediation of bemiddeling mogelijk. In het uiterste geval kan men naar de Centrale Raad van Beroep stappen.

* Cliënten krijgen een niet-vrijblijvende, sterke invloed op het gemeentelijke beleid.

* Mantelzorgers en vrijwilligers krijgen een stevige positie binnen de Wmo.

* De oormerking van gelden, de zogenaamde doeluitkering, is niet in de wet opgenomen. Gemeenten zijn wel verplicht inzicht te geven in de besteding van hun uitgaven. Daaraan is een bonus/malusregeling gekoppeld. Gemeenten die te weinig uitgeven worden gekort, gemeenten die tekort komen krijgen er geld bij.
* De problemen met de eigen bijdrage zijn nog niet opgelost. De kamer zal daar in de toekomst opnieuw naar kijken.

De belangenorganisaties blijven zowel landelijk als lokaal betrokken bij de uitwerking van de Wmo. Dit betreft vooral de gemeentelijke verordeningen en de uitwerking van algemene maatregelen van bestuur. De CG-Raad ontwikkelt samen met de Federatie van Ouderverenigingen een modelverordening.
De Eerste Kamer behandelt voor de zomer het gewijzigde wetsvoorstel.

(Geplaatst: 15 februari 2006)

---