Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Tweede Kamer ontevreden over financieringsplan belangenbehartiging
---

Minister Hoogervorst heeft een nieuw plan ingediend voor de financiering van belangenorganisaties. Het plan omvat nieuwe normen om voor financiering in aanmerking te komen, projectfinanciering en zogenaamde bottom up financiering (door leden en lidorganisaties).

Zo wil de minister voortaan alleen nog subsidie verstrekken voor activiteiten op het gebied van zorg en maatschappelijke ondersteuning. Dit houdt in dat veel activiteiten van organisaties met een levensbreed werkterrein (zoals de CG-Raad) bedreigd worden. Ook zullen de ouderorganisaties uit de boot te vallen, omdat de belangenbehartiging van deze organisaties niet direct door de betrokkenen zelf wordt uitgevoerd, maar door hun ouders, als indirect betrokkenen.

Op 8 februari heeft de Vaste Kamercommissie voor VWS over de voorstellen gedebatteerd met de minister. Een meerderheid van de Kamerleden was er zeer ontevreden over. De Kamerleden willen een brede en goed georganiseerde belangenbehartiging in stand houden. Ook spraken veel Kamerleden een negatief oordeel uit over de beperkte reikwijdte (zorg en maatschappelijke ondersteuning) van de subsidievoorstellen.

Veel Kamerleden dringen bij het Kabinet aan op uitvoering van de motie Van Miltenburg. Deze motie kreeg eind 2005 Kamerbrede steun. De motie beoogt onder meer de instandhouding van levensbrede belangenbehartiging. Dit houdt in dat de betrokken belangenorganisaties, zoals de CG-Raad, werken aan alle levensterreinen die voor hun leden van belang zijn: gelijkberechtiging, vervoer, wonen, onderwijs, arbeid, inkomen etc. Volgens de motie zouden de betrokken ministeries financiële middelen voor deze belangenbehartiging naar de vaste subsidieverstrekker het fonds PGO moeten doorsluizen. De minister zal de Kamer binnen een maand antwoorden.

(Geplaatst: 16 februari 2006)

---