Productschap Margarine


13.02.2006

Geen algemene accijnsvrijstelling voor rijden op PPO

Secretaris Wijn van Financiën is niet van plan om het rijden op pure plantaardige olie (PPO) meer fiscaal te stimuleren dan hij nu al doet. Hij reageert per brief op een motie die is ingediend tijdens de begrotingsdebatten van afgelopen jaar.

De motie heeft betrekking op het stimuleren van pure plantaardige olie (PPO). De indieners vroegen om de huidige accijnsvrijstelling die voor een beperkt aantal projecten voor het gebruik van PPO is verleend, in stand te houden en het tevens mogelijk te maken dat nieuwe projecten eveneens onder de vrijstelling kunnen vallen.

Het gebruik van PPO leidt volgens de brief van de staatssecretaris tot een beperkt milieuvoordeel, een voordeel dat bovendien slechts tegen hoge kosten kan worden gerealiseerd. De algemeen geldende mening is dat PPO ook op termijn qua milieurendement en kosteneffectiviteit niet wezenlijk zal verbeteren. Stimulering van PPO is evenmin noodzakelijk vanuit een oogpunt van het creëren van extra kansen voor de Nederlandse landbouw.

Het onverkort handhaven van de volledige accijnsvrijstellingen zou leiden tot overcompensatie en is in strijd met de EU. Wijn sluit niet uit dat de hoogte van de vrijstelling, net als in 2006, ook in de komende jaren opnieuw moet worden aangepast.

Toekomstige vrijstellingen zullen worden getoetst aan de criteria voor een nog te ontwikkelen subsidieregeling voor specifieke projecten die bijdragen aan de ontwikkeling van de volgende generatie biobrandstoffen. Het budget voor de subsidieregeling tot bevordering en ontwikkeling van de volgende generatie biobrandstoffen bedraagt 60 miljoen euro voor een periode van vijf jaar.