Productschap Margarine


16.02.2006

Risicoanalyses van oliezaden en olieketens openbaar

De Europese federatie voor oliën en eiwitrijke melen, FEDIOL, heeft risicoanalyses gepubliceerd van de voederketens van sojabonen, raapzaad, zonnebloempitten, palmolie en kokosolie.

Indachtig het belang van transparantie bij ketenbeheersing brengen de risicoanalyses in kaart hoe de voederveiligheid in genoemde ketens te borgen. Zij bevatten een opsomming van gevaren per stap in de keten, van teelt van het oliezaad of de olievrucht tot en met het afleveren van het eiwitrijke meel, de olie en de bijproducten van raffinage aan de mengvoederfabrikant.

De risicoanalyses bevatten per gevaar:
* een classificatie van dat risico en of het te beheersen is middels een ba- sisvoorwaarde (PRP) of middels een kritisch controlepunt (CCP);

* eventuele van toepassing zijnde wettelijke of handelslimieten;
* een maatregel hoe het gevaar te reduceren tot een niveau waarbij het onschadelijk is voor de gezondheid van het dier en dat van de mens die dierlijke producten consumeert.

Communicatiemiddel in de keten Producenten die voedermiddelen leveren aan de Europese mengvoederindustrie zijn wettelijk verplicht de veiligheid van hun producten te beheersen middels HACCP. De FEDIOL-risicoanalyses dienen hierbij als toetssteen. Het bedrijf dient dus zelf een HACCP-studie voor zijn producten uit te voeren en vervolgens eventuele afwijkingen met de FEDIOL- risicoanalyses te motiveren en te documenteren. Naast de toetsing van bedrijfseigen systemen, bieden de risicoanalyses ook een communicatiemiddel voor veiligheidsbeheersing richting toeleveranciers van grondstoffen en afnemers van voedermiddelen. Met het maken van de risicoanalyses heeft de sector zijn verantwoordelijkheid in het kader van voederveiligheid genomen en heeft het een grote stap gezet in het ontwikkelen van een Gids voor Goede Praktijken voor de crush- en raffinage-industrie. De Europese wetgever ziet deze gidsen als een belangrijk instrument bij het toepassen van HACCP-principes (artikel 20 van verordening 183/2005 voor diervoederhygiëne). De FEDIOL-risicoanalyses zijn samengesteld door voederveiligheidsexperts van de Europese crush- en raffinage-industrie. MVO is projectleider geweest.

FEDIOL vertegenwoordigt 150 productielocaties FEDIOL is de Europese federatie voor de bedrijven die oliezaden persen en zaad- en tropische oliën raffineren. De federatie vertegenwoordigt ca. 150 productielocaties in de EU. Een ruime meerderheid daarvan maakt deel uit van mondiaal opererende firmas.

De risicoanalyses en de FEDIOL-visie op beheersing van voederveiligheid in ketens is te vinden op de website van FEDIOL.

Voor meer informatie kunt u terecht bij Coen Blomsma, tel. 070-3195114, e-mail blomsma@mvo.nl.