Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

16-2-2006

De gemeente De Wolden (provincie Drenthe) voert haar taken op het gebied van bouwen, milieu en ruimtelijke ordening redelijk goed uit. De nieuwe organisatiestructuur en het handhavingsprogramma bieden een goede basis voor de handhaving en naleving van VROM-regelgeving. Dat blijkt uit een onderzoek van de VROM-Inspectie in het najaar van 2005. Om geconstateerde tekortkomingen op te lossen komt de gemeente voor 1 maart 2006 met een plan van aanpak.

Op milieugebied voldoet de gemeente niet geheel aan haar wettelijke verplichtingen. De gemeente heeft geen milieujaarverslag opgesteld, terwijl dit wel wettelijk verplicht is. Hiernaast blijft de snelheid van afhandeling en de actualisatie van milieuvergunningen achter bij het landelijk gemiddelde. De inhoudelijke afhandeling van milieuvergunningen gebeurt wel zorgvuldig.
De gemeente geeft voortvarend invulling aan haar taken voor gebruiksvergunningen. De inhaalslag in verlening van gebruiksvergunningen is in 2005 afgerond. Ook de verleende bouwvergunningen zijn van adequaat niveau. De beoordeling van constructiegegevens bij grotere projecten - hoewel deze in De Wolden niet vaak voorkomen - is nog wel een kwetsbaar punt. Samenwerking met andere gemeenten biedt hiervoor een oplossing. Verder handhaaft de gemeente bij een te beperkt aantal bouw- en sloopactiviteiten. De VROM-Inspectie doet jaarlijks bij een kwart van de gemeenten in Nederland onderzoek naar de uitvoering en handhaving van VROM-regelgeving. De Wolden was in 2005 aan de beurt. De VROM-Inspectie treedt niet alleen op als handhaver van de VROM-regels, maar bevordert ook de naleving door structurele problemen op te sporen en in overleg met gemeenten op te lossen.

Download


* Onderzoeksrapport De Wolden (pdf, 200 KB)