dbMotion maakt realisatie van het Nationaal EPD eenvoudiger

Ness benelux bv

Naarden, 16 februari 2006, Ness Benelux BV, onderdeel van Ness Technologies, Inc. (NASDAQ: NSTC), wereldwijd leverancier van IT-diensten en dbMotion Inc., leverancier van op internettechnologie gebaseerde systemen voor het uitwisselen van gegevens voor regionale zorginstellingen en zorgnetwerken, hebben vandaag bekendgemaakt dat het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) het systeem dbMotion invoert als platform voor een informatienetwerk. Een en ander is in eerste instantie gericht op een betere zorg voor geriatrische patiënten. Ness Benelux fungeert als hoofdaannemer voor het project.

In het huidige Nederlandse zorgstelsel worden de dossiers van de patiënten beheerd in op zichzelf staande geautomatiseerde systemen. Op korte termijn wil de Nederlandse overheid echter komen tot een landelijk elektronisch patiëntendossier (EPD), waarmee alle relevante gegevens uit de diverse systemen op aanvraag beschikbaar zijn voor andere zorgverleners in elke regio van het land. In het kader hiervan heeft het LUMC met steun van het Nationaal ICT Instituut voor de Zorg (NICTIZ) een uitgebreide 'proof of concept'-fase georganiseerd om te kunnen bepalen of het systeem van dbMotion geschikt zou zijn als platform voor een regionaal EPD. Na een intensief proces, waarbij het systeem van dbMotion grondig werd getest in een netwerk voor ouderenzorg, werd vastgesteld dat het inderdaad mogelijk is om de technologie te integreren in de structuren die er in Nederland bestaan voor de uitwisseling van medische gegevens van patiënten.

'Na marktonderzoek om te bepalen welke beproefde en geavanceerde oplossingen er verkrijgbaar waren en na een uitvoerige 'proof of concept' in 2004 is onze keuze gevallen op dbMotion met Ness als hoofdaannemer van dit gegevensuitwisselingsproject', aldus Dr. Gerard Jan Blauw, hoofd van de polikliniek Geriatrie van het LUMC. 'Onze conclusie was dat dbMotion een complete oplossing kan bieden voor onze huidige behoeften en de komende jaren ook onze toekomstige vereisten zal kunnen ondersteunen.'

De dbMotion Solution is een op internettechnologie gebaseerd systeem dat het voor de deelnemende zorginstellingen mogelijk maakt om op een veilige manier toegang te krijgen tot specifieke delen van het patiëntendossier zoals dit wordt bijgehouden op locaties die anderszins geen enkele verbinding met elkaar hebben of geen gemeenschappelijke technologie hebben voor de uitwisseling van gegevens. Dit wordt mogelijk gemaakt door een zogeheten virtueel patiëntendossier te creëren waarin de relevante gegevens worden geïntegreerd. Alle brongegevens blijven gewoon intact in het oorspronkelijke systeem, op de oorspronkelijke locatie en in de oorspronkelijke vorm. De gegevens kunnen zowel binnen de eigen organisatie als extern worden uitgewisseld, ook al zijn de gebruikte talen en protocollen (dus de compatibiliteit) niet gestandaardiseerd.

12)'Ness garandeert als eerste zorg IT-leverancier in Nederland met dbMotion een Goed Beheerd Zorgsysteem (GBZ) functie voor ziekenhuizen, andere zorginstellingen en clusters van eerstelijnszorgverleners conform de NICTIZ specificaties voor de nationale IT infrastructuur in de zorg. Hiermee wordt regionale samenwerking en koppeling met het Landelijk Schakelpunt (LSP) door één generieke oplossing gerealiseerd. Dit brengt het Elektronisch Patiëntendossier (EPD) waar de Tweede Kamer en patiëntenorganisaties zo op aandringen een belangrijk stuk dichterbij', aldus René Schippers, Director Healthcare van Ness Benelux.

De eerste fase van het project, dat door Ness, de distributeur en partner van dbMotion in de Benelux, wordt uitgevoerd, bestaat uit een implementatie die de nieuwe polikliniek Geriatrie van het LUMC verbind met huisartsen en verpleeghuisartsen. Wanneer actuele klinische gegevens op een universele manier en in real time kunnen worden ontsloten, zal dit een belangrijke verbetering inhouden van de zorg voor ouderen. Zorg die zich vaak kenmerkt door veel onderlinge afstemmingsproblemen tussen zorgverleners door het gelijktijdig aanwezig zijn van meerdere chronische ziekten en ouderdomskenmerken.

Ness Technologies
Ness Technologies (NASDAQ: NSTC) is een wereldwijde aanbieder van ICT producten en diensten ontworpen om klanten te helpen in hun concurrentiestrijd en bij efficiency verbeteringen. Ness' portfolio omvat USoft, dbMotion, Application Development, System Integration, Consultancy, Quality Assurance en Offshore outsourcing. Ness levert producten en diensten lokaal en mondiaal aan o.a. Fortune 1000 en Global 2000 bedrijven in de commerciële-, industriële- en overheidssector. Ness Technologies heeft meer dan 5900 medewerkers in 15 landen. Voor meer informatie over Ness Technologies: www.ness.com.

dbMotion
dbMotion levert een op internettechnologie gebaseerd systeem dat het voor regionale zorginstellingen en zorgnetwerken mogelijk maakt om op een veilige manier toegang te krijgen tot specifieke delen van het patiëntendossier zoals dit wordt bijgehouden op locaties die anderszins geen enkele verbinding met elkaar hebben of geen gemeenschappelijke technologie hebben voor de uitwisseling van gegevens. Het internationale hoofdkantoor is gevestigd in het Israëlische Ra'anana. dbMotion werd in 2004 opgericht als zelfstandig bedrijf en is voortgekomen uit Ness Technologies, dat in 2000 het startsein gaf voor de ontwikkeling van de dbMotion-technologie.

Contactpersoon Ness Benelux BV
René Schippers
Ness Technologies

+31-35-6990699
rene.schippers@ness-europe.com