Gemeente Breda

Opening Veiligheidshuis een feit

In het Veiligheidshuis Breda zitten sinds vandaag tien organisaties onder één dak, met als doel het versterken van de keten én verdere terugdringing van de criminaliteit.

Vandaag verbonden de heer Hoes, gedeputeerde van de provincie, en de heer Stam van het Ministerie van Justitie, als subsidieverleners, symbolisch hun schakels aan die van de keten: de gemeente Breda, politie Midden en West Brabant, Openbaar Ministerie Breda, Raad voor de Kinderbescherming, Reclassering, Bureau Jeugdzorg, HALT, Novadic-Kentron, Vertizontaal en Slachtofferhulp Nederland haakten aan.

Synergie

Door de gezamenlijke werkplek aan de Fellenoordstraat wordt de samenwerking versterkt. Het fysiek samenbrengen van de medewerkers van de diverse organisaties heeft een aantal belangrijke voordelen: snelheid, efficiency en maatwerk.

Niet alleen het afstraffen van crimineel gedrag staat centraal maar ook de preventie. Stel, iemand breekt in om zijn gokverslaving te betalen. Binnen het Bredase Veiligheidshuis is het mogelijk om de verdachte snel in contact met verslavingszorg te brengen: het is meteen bekend wanneer begeleiding begint en wat de persoon in kwestie kan verwachten.

Tussen de Bredase partners zijn meerdere samenwerkingsverbanden, bijvoorbeeld op het gebied van risicojongeren en veelplegers. Deze worden verder uitgebreid. Ook worden de werkprocessen op elkaar afgestemd.

Dichter bij slachtoffers, dichter op verdachten

Ook de zorg voor slachtoffers is ondergebracht in het Veiligheidshuis. Het richt zich onder andere op betere en snellere schadebemiddeling voor slachtoffers. Op den duur kan zelfs geregisseerd contact tussen dader en slachtoffer positief uitwerken op de bestrijding van de criminaliteit en de verwerking van het slachtoffer. Deze herstellend rechtgesprekken worden vanuit het Veiligheidshuis begeleid.

Doelen in het Veiligheidshuis

Met de verdergaande samenwerking wordt beoogd:


- verhogen van de kwaliteit door directe afstemming


- bevorderen integraal veiligheidsbeleid


- bevorderen preventie, voorkoming misdrijven


- vroegtijdige, snelle en consequente aanpak van crimineel of risicogedrag


- bevorderen regiefunctie gemeente inzake jeugd en integraal veiligheidsbeleid


- beslechten vooroordelen


- bevorderen efficiency


- bevorderen afstemming; gelijktijdig optreden


- bevorderen inzicht in elkaars organisatie.