Gemeente Harderwijk


Oproepingskaart gemeenteraadsverkiezingen in de bus

Op dinsdag 7 maart worden de gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Alle inwoners van 18 jaar en ouder hebben op democratische wijze invloed op de gemeenteraad van de komende vier jaar. In Harderwijk zijn dat deze keer zo'n 30.350 burgers. Al deze kiesgerechtigden krijgen deze week via TPG Post een oproepingskaart en de kandidatenlijst in de brievenbus, plus een kleurige oproep om als `mondige' burger uw stemrecht goed te benutten.

Eerlijke en vrije verkiezingen door de gehele bevolking: daaraan is een democratie in de eerste plaats herkenbaar. Het woord democratie, afkomstig uit het Grieks, betekent ook: volksheerschappij. Bij de vorige raadsverkiezingen maakte bijna 62 % van de stemgerechtigde Harderwijkers van het stemrecht gebruik. We rekenen deze keer op een hogere opkomst. Want u komt toch ook?

De gemeenteraad `regeert' vier jaar over de gemeente Harderwijk. De mensen die gaan regeren, kiest u op 7 maart aanstaande. Daarmee bepaalt u indirect ook de belangrijke beslissingen over Harderwijk. Met uw stem geeft u steun aan de partij waarvan de standpunten u het meest aanspreken. Partijen met veel stemmen krijgen veel zetels in de gemeenteraad en hebben dus grote invloed op belangrijke beslissingen die ook u aangaan. Kortom, elke stem telt, ook die van u.

Volmacht
Als u op 7 maart niet zelf kunt stemmen kunt u iemand anders, bijvoorbeeld een goede vriend of familielid, een `volmacht' geven. U laat dan deze persoon voor u stemmen zodat uw stem niet verloren gaat. De gemachtigde moet wel bij hetzelfde stembureau als kiezer geregistreerd zijn als u. U vult de achterkant van uw kaart in en geeft deze ingevulde kaart aan hem of haar mee. Wilt u iemand laten stemmen die in een ander stemdistrict woont, dan moet u dit vóór 21 februari schriftelijk bij de gemeente aanvragen.

Waar stemmen?
Iedereen in Harderwijk die kiesgerechtigd is, heeft een oproepingskaart thuis gekregen. Tenminste, als u bij de afdeling Publiekszaken van het Stadhuis, op de peildatum 23 januari op het juiste adres geregistreerd stond. U kunt hierover inlichtingen krijgen bij de Stadswinkel.

Op de oproepingskaart staat in welk stembureau u op 7 maart kunt stemmen. Als het u beter uitkomt, kunt u ook terecht in een ander stembureau in Harderwijk. Maar, u moet dit wel vóór 2 maart aanvragen bij de afdeling Publiekszaken en uw oproepingskaart meenemen. U krijgt dan een kiezerspas om in het door u gekozen stembureau te gaan stemmen. De stembureaus zijn open van 's morgens 7.30 uur tot 's avonds 9 uur.

Informatie
Informatie over de verkiezingen vindt u op www.harderwijk.nl. Via deze website kunt u ook doorlinken naar de sites van de acht lokale politieke partijen.

Handige links
Verkiezingen