Gemeente Soest

Infopaneel

Datum: 16/02/2006

Bos Zonnegloren krijgt infopaneel

De gemeente Soest heeft in het bos op het terrein van voormalig ziekenhuis Zonnegloren aan de Soesterbergsestraat een informatiepaneel geplaatst. Het informatiepaneel bevat een korte schets van de geschiedenis van 'Zonnegloren' en daarnaast een serie foto's uit de diverse periodes. Het paneel kwam tot stand met medewerking van de Historische Vereniging Soest en werd mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van de Stichting Logiesverschaffers Soest en het ANWB-fonds.

Tekst infopaneel:

Zonnegloren
Op deze plek stond vroeger ziekenhuis Zonnegloren. Zonnegloren werd gebouwd als hervormd sanatorium voor mensen met tuberculose. Initiatiefnemer was de heer G. Ruys uit Utrecht. Hij nam ingenieur H. Mertens uit Bilthoven in dienst om het sanatorium te ontwerpen. Zonnegloren werd gebouwd in het bos dat hoorde bij de villa 'Tjamara'.

Op 13 juli 1927 opende Zonnegloren haar deuren in het bijzijn van koningin-moeder Emma en vele andere prominenten. Het sanatorium had toen 70 patiënten. In 1951 telde Zonnegloren ongeveer 400 mensen met tuberculose. Uitbreiding was dan ook noodzakelijk om de stijgende aantallen patiënten te kunnen herbergen.

Na 1957 daalde het aantal mensen dat in het sanatorium opgenomen moest worden door nieuwe medicijnen en behandelmethodes. Langzamerhand werd Zonnegloren omgebouwd van sanatorium naar volwaardig ziekenhuis. De laatste tuberculosepatiënten verlieten Zonnegloren in 1978.

Zonnegloren fuseerde met Maarschalksbos, een ziekenhuis in Baarn. Plannen om Zonnegloren en Maarschalksbos onder te brengen in een nieuw gebouw op de grens van Soest en Baarn leden schipbreuk. Dit omdat Maarschalksbos een redelijk nieuw ziekenhuis was, waar met beperkte middelen een behoorlijke uitbreiding kon plaatsvinden. Dit betekende het einde voor Zonnegloren.

In 1995 werd Zonnegloren gesloopt. Het terrein werd 'teruggegeven' aan de natuur. De gemeente Soest besloot daartoe omdat het voormalige ziekenhuis midden in een natuurgebied stond. Waar eens Zonnegloren stond, groeit nu een nieuw bos.

De heuvel ligt op de plek waar eens villa 'Tjamara' stond. Vanaf deze heuvel lopen brede lanen in verschillende richtingen. De heuvel met de lanen symboliseren samen een stralende zon: Zonnegloren. Zo wordt de herinnering levend gehouden aan een plek, die voor veel mensen een bijzondere betekenis heeft.

© 2004 Gemeente Soest - Disclaimer