Gemeente Soest

King's Home

Datum: 16/02/2006

Raad van State voorkomt plaatsing mobiele bungalows

Woensdag 8 februari heeft de Raad van State geoordeeld de gemeente Soest juist heeft gehandeld door op te treden tegen de plaatsing van mobiele bungalows op camping King's Home. De Raad van State is van mening dat hier sprake is van recreatiewoningen en die zijn op dit terrein volgens het bestemmingsplan niet toegestaan.

Bepalend hiervoor zijn de maatvoering, de vorm, de omvang en de constructie. De rechter toonde bovendien begrip voor het standpunt van de gemeente dat zij de mobiele bungalows niet alsnog wil legaliseren, via een zogenaamde vrijstellingsprocedure, vanwege vrees voor het gebruik van de bouwwerken als 'normale' woning (permanente bewoning).

Sinds 2004 voeren King's Home en de gemeente Soest een procedure over de plaatsing van een aantal mobiele bungalows op het gelijknamige recreatieterrein. De gemeente vindt dat er sprake is van recreatiewoningen en die zijn volgens de voorschriften van het ter plaatse geldende bestemmingsplan niet toegestaan. Het college van burgemeester en wethouders heeft de mobiele bungalows daarom laten verwijderen. Volgens King's Home is er sprake van caravans, die wel zouden zijn toegestaan. De Raad van State heeft Soest nu in het gelijk gesteld.

© 2004 Gemeente Soest - Disclaimer