Februari 2006

Finnair verdrievoudigt winst in boekjaar 2005
Kiev en Krakow nieuwe bestemmingen
De Finse luchtvaartmaatschappij Finnair realiseerde in het boekjaar 2005 een omzet van 1,8 miljard euro, een stijging van 11,2% procent. De nettowinst was 87,5 miljoen euro, bijna driemaal zo hoog als in 2004. De maatschappij vervoerdein dat jaar 8,5 miljoen passagiers, een stijging van 4,5 % ten opzichte van 2004 toen het aantal passagiers ruim 8,1 miljoen bedroeg.
Afbeelding

De bezettingsgraad steeg met 1,4 procent naar 72,6%. Finnair start een nieuwe lijndienst tussen Helsinki en Kiev in de Oekraine en naar Krakow in Polen. Nadere informatie over Finnair en het vluchtschema vindt men op www.finnair.com. Het jaarverslag 2005 is te downloaden via deze site.

Gezond resultaat
`Ondanks de explosieve stijging van brandstofkosten een zeer gezond bedrijfsresultaat en met name te danken aan onze verbindingen naar het Verre Oosten, waar we 17 procent meer passagiers vervoerden', aldus Christina Colliander, Finnair Director Sales Nederland.

Nieuwe bestemmingen
Dit jaar voegt Finnair twee nieuwe bestemmingen aan het Verre Oosten routenetwerk toe: in juni Nagoya en in november New Delhi. Aangezien kerosinekosten zullen blijven stijgen voert Finnair andere bezuinigingsmaatregelen toe. Zo heeft de maatschappij 12 nieuwe Airbussen besteld die de huidige MD-11 gaan vervangen.

Kiev
Met ingang van 30 maart gaat Finnair op Kiev vliegen. De vlucht wordt iedere donderdag uitgevoerd met het nieuwe Embraer 170 vliegtuig. Ook Krakow in Polen wordt vanaf 13 april een nieuwe Finnair bestemming. Vluchten worden uitgevoerd op donderdag en zaterdag. De onderneming vliegt reeds dagelijks op de Poolse hoofdstad Warschau. Met ingang van 26 maart voegt Finnair aan deze dienstregeling een extra middagvlucht bij die dagelijks - behalve maandag en zaterdag - om 18.35 uur vertrekt.

Oudste
De oprichting in 1923 maakt Finnair tot een van de langst bestaande luchtvaartmaatschappijen ter wereld. Vanuit Helsinki omvat het routenetwerk rond 50 internationale bestemmingen. Vanaf Schiphol vliegt Finnair tweemaal per dag naar Helsinki. In haar thuisland vliegt Finnair naar 16 bestemmingen. De vloot bestaat uit bijna 70 toestellen.

De maatschappij maakt deel uit van de oneworld alliantie, het samenwerkingsverband van acht luchtvaartmaatschappijen. De dienstregeling en het routenetwerk van Finnair vindt men op www.finnair.com. Reserveringen via www.finnair.com, het reisbureau of 0900-finnair (0900-3466247: kosten bedragen EUR 0,20 per minuut).

NOOT VOOR DE REDACTIE,