Gemeente Wageningen

Integrale controles verbeteren handhaving in Wageningse haven

Op 15 februari heeft de Wageningse wethouder Rik Eweg tijdens een symposium in De Wageningse Berg de resultaten van een integraal handhavingsproject in de haven van Wageningen aangeboden aan Gedeputeerde Hans Esmeijer. Op het symposium waren naast vertegenwoordigers van de handhavende partners, zoals provincie, OM, brandweer, hulpverleningsdienst en politie, ook vertegenwoordigers van andere gemeenten uit de buurt en de VROM-inspectie aanwezig.

Hans Esmeijer was verheugd, dat er in de Wageningse haven in het kader van handhavingssamenwerking schoon schip wordt gemaakt. De geconstateerde overtredingen worden aangepakt en de handhavers hebben met elkaar afspraken gemaakt om voor elkaar een oog- en oor functie te vervullen. Hiervoor is een zogenaamd signaaltoezicht ontwikkeld. Daarnaast is er voor de haven aanvullend handhavingsbeleid gemaakt, op basis waarvan bijvoorbeeld ook op naleefgedrag bepaald kan worden wanneer een bedrijf weer gecontroleerd moet worden. Zowel de toezichthouders, als de bedrijven in het gebied staan in beginsel positief ten opzichte van de integrale controles.

Daarnaast is op het symposium aandacht besteed aan de resultaten van een project Externe Veiligheid. Burgemeester Geert van Rumund verklaarde hierover tijdens het symposium dat de resultaten bemoedigend waren, maar dat nog niet alle effecten van mogelijke calamiteiten in beeld waren gebracht. Echter, aan de eisen van de veiligheidswetgeving wordt door de zogenaamde risicobedrijven in het gebied voldaan. Ook op het gebied van transport over het water en de weg zijn geen problemen te verwachten. Op het gebied van de fysieke veiligheid (aan- en afvoerroutes, vluchtwegen, bluscapaciteit) zijn er wel wat knelpunten. Zo wordt het Havengebied slechts door één weg ontsloten, hetgeen problemen op kan leveren bij de benadering van een calamiteit. Ook de bluswatervoorziening is te beperkt. In het rapport worden aanbevelingen gedaan om deze knelpunten op te lossen.

In het komende havenjournaal worden de resultaten van beide projecten besproken en toegelicht, zodat ook de bewoners uit omliggende wijken kennis kunnen nemen van de resultaten van de projecten.