Gemeente Wageningen

Financiële situatie De Vlinder valt tegen

In afwachting van de aanbieding van de jaarrekening 2005 informeert het Wageningse college van burgemeester en wethouders op 15 februari 2006 de gemeenteraad over de bouwkosten en exploitatie van sportcomplex De Vlinder.

Het complex De Vlinder aan de Hollandseweg bestaat uit een sporthal, een verzamelgebouw voor een groot aantal Wageningse verenigingen en een kantoortoren.
In juni 2005 werd de gemeenteraad eveneens geïnformeerd over de financiële stand van zaken omtrent de realisatie van dit project. Per saldo werd toen geconstateerd dat er een structureel tekort was van EUR 150.000,-. De bouw was afgerond en De Vlinder was al geruime tijd in gebruik genomen.

Op basis van de meest recente gegevens meldt het college nu dat De Vlinder met ingang van 2008 een structureel tekort oplevert van EUR 193.000,-. Voor 2006 en 2007 is het tekort nog hoger (resp. EUR 338.000,- en EUR 325.000,-). Het college zal bij de behandeling van de voorjaarsnota 2006 en de begroting 2007 voorstellen presenteren om deze tegenvallers te dekken.

Kern van de financiële tegenvallers ligt bij de tot dusver niet-gerealiseerde opbrengsten uit het plan Rustenburg (dit is nog niet van start gegaan in verband met planologische procedures), de nog niet gerealiseerde volledige huuropbrengsten van de kantoortoren en kelder van De Vlinder, en de exploitatielasten die nog niet volledig in beeld waren gebracht.

Oorzaken van de tegenvallende financiële situatie zijn mogelijk terug te voeren op eerdere besluitvorming, in combinatie met de teruglopende markt voor kantoorruimten. Hierdoor blijkt nu dat eerder verwachte inkomsten veel te optimistisch zijn ingeschat. Door de wijze van projectbeheersing is pas in een laat stadium inzicht verkregen in de financiële situatie van De Vlinder.
Het college heeft besloten een externe onafhankelijke analyse uit te laten voeren naar de totstandkoming van het project. Op grond van een gedegen analyse kan voor nog lopende en komende projecten in de gemeente lering worden getrokken. In september 2006 zal de raad over deze analyse geïnformeerd worden.