PvdA Europees parlement


Open markt, mét sociale bescherming

16 februari 2006

Een overwinning voor sociaal Europa", zo noemt PvdA-europarlementariër Ieke van den Burg het resultaat van de stemming in het Europees Parlement vandaag over de dienstenrichtlijn. De PvdA heeft samen met onder meer de FNV de afgelopen jaren hard gewerkt aan een herziening van de richtlijn.

Open markt, mét sociale bescherming

"Een overwinning voor sociaal Europa", zo noemt PvdA-europarlementariër Ieke van den Burg het resultaat van de stemming in het Europees Parlement over de dienstenrichtlijn.

Met de stemming van vandaag is een basis gelegd voor verdere verbetering van condities voor en controle van vrij verkeer van arbeid en diensten. Er is niet langer sprake van de Bolkesteinrichtlijn, genoemd naar de eurocommissaris die de richtlijn ontwierp. Bolkestein stelde vrij verkeer van diensten voor, maar had daarbij geen oog voor de sociale bescherming van de mensen in Europa. De PvdA heeft samen met onder meer de FNV de afgelopen jaren hard gewerkt aan een herziening van de richtlijn. Onder meer door een publieksbijeenkomst en de publicatie van een brochure over de 'Bolkestein-bubbel' gaf de PvdA aan niet tegen een vrij verkeer van diensten te zijn, maar wel tegen de manier waarop.

Ieke van den Burg: "Deze stemming is winst voor iedereen. De bom onder een sociaal Europa hebben we vakkundig gedemonteerd. We hebben het uitgangspunt van gelijk loon voor gelijk werk en het respect voor CAO's veiliggesteld."

De sociaal-democraten hebben verder een onderscheid aangebracht tussen onnodige bureaucratische en protectionistische voorschriften aan dienstverleners, en wezenlijke bevoegdheden voor overheden om, wanneer dat echt nodig is, in te kunnen grijpen om redenen van bijvoorbeeld gezondheid en veiligheid.

"Daarom hebben we succesvol gepleit voor het uitsluiten van sectoren die een algemeen publiek belang dienen, zoals het openbaar vervoer en de gezondheidszorg," aldus Ieke van den Burg.

De PvdA heeft ook met succes gepleit voor uitsluiting van de uitzendsector, niet omdat de sociaal-democraten tegen uitzendwerk zijn, maar omdat het een kwetsbare sector is waarvoor specifieke regelingen moeten gelden.

PvdA-delegatieleider Max van den Berg voegt hier aan toe: "Het is mooi dat de Bolkesteinrichtlijn dood is en dat wij erin geslaagd zijn een sociale dienstenrichtlijn te maken. Jammer dat de SP aan de kant is blijven staan. Ze hebben zich uitgeleverd aan de opvolger van Bolkestein die geen haar beter is, en aan de grillen van ruziënde lidstaten."