Ingezonden persbericht


Media Alert

Adobe vernieuwt Lightroom Beta

Lightroom Beta 2.0 is de eerste Adobe-applicatie die Universal Binary-ondersteuning biedt voor zowel PowerPC als Intel Apple-hardware

Amsterdam, 16 februari 2006 - Adobe Systems Incorporated (Nasdaq: ADBE) heeft Adobe® Lightroom(TM) Beta, een nieuwe beeldbewerkingoplossing voor professionele fotografen, vernieuwt. Een maand na de introductie in San Fransisco, is Lightroom Beta 2.0 nu beschikbaar als een Universal Binary. Hiermee is Lightroom compatibel met PowerPC en Intel-gebaseerde Apple-hardware. Het bevat ook nieuwe functies voor het stroomlijnen van de digitale fotografie-workflow. De verwachting is dat een Windows-versie eind 2006 geïntroduceerd zal worden na de definitieve Macintosch-versie.

Lightroom Beta 2.0 bevat nieuwe Crop- en Straighten-tools in de Develop-module. Daarnaast biedt de oplossing de mogelijkheid om muziek aan slideshows toe te voegen en een hiërarchische woordenlijst aan te maken waarmee fotografen hun woorden efficiënter kunnen groeperen en beheren. De verbeterde Edit-functionaliteit biedt fotografen meer opties bij het kiezen van de juiste aanleverwijze van foto's naar Adobe Photoshop® CS2, gebaseerd op het oorspronkelijke bestandsformaat. Lightroom kan ook verschillende IPTC-bestanden lezen en XMP-metadata importeren en exporteren.

"We zijn zeer verheugd over de populariteit van onze online Lightroom Beta-forums en de positieve reacties die we uit de fotografiegemeenschap hebben ontvangen", zegt Dave Story, vice president of product development for Digital Imaging bij Adobe. "We zijn ook zeer enthousiast over Apple's verschuiving naar het Intel-platform. Met deze nieuwe Lightroom Beta-versie is Adobe één van de eerste bedrijven die software levert voor de nieuwe Intel-gebaseerde Macs, slechts een paar weken na Apple's aankondiging."

Met zijn modulaire, opdrachtgebaseerde en gestroomlijnde omgeving is het doel van Lightroom om een complete fotografie-workflow te leveren. Voortbouwend op de Adobe Camera-Raw-technologie, ondersteunt Lightroom meer dan 100 camera's en verenigt het raw-conversie tot één enkele workflow-ervaring. Bestanden kunnen bij het importeren ook geconverteerd worden naar Digital Negative (DNG)-formaat. Daarnaast kunnen bestanden op basis van folder of datum een nieuwe naam krijgen of gesegmenteerd worden. Het is bovendien mogelijk om foto's in een slideshow te presenteren en daaraan muziek toe te voegen. Daarnaast kunnen drop-schadows, randen, Identity Plates en verschillende achtergronden bewerkt worden in de slideshow. Gebruikers kunnen het formaat en de positie van de foto's manipuleren en aanleveren in Macromedia® Flash®-, Adobe Portable Format (PDF)- of HTML-formaten.

De modules en functiesets zullen waarschijnlijk nog veranderen naar aanleiding van de feedback van fotografen en klanten. Lightroom is momenteel beschikbaar als Beta voor Macintosh en zal later zowel het Windows® en Macintosh-platform ondersteunen.

Prijzen en beschikbaarheid
Lightroom Public Beta 2.0 voor Macintosh OSX Tiger (10.4.3) is beschikbaar als gratis download op de Adobe Labs Website, http://labs.adobe.com/technologies/lightroom. Aanbevolen systeemeisen zijn Macintosh OSX 10.4.3, 1 GHz PowerPC G4 processor, 768 MB RAM en 1024x768 resolutiescherm. De verwachting is dat het definitieve product eind 2006 beschikbaar zal zijn. Meer informatie over prijs, systeemeisen en beschikbaarheid wordt in een later stadium bekend gemaakt.

Over Adobe Systems Incorporated
Adobe zorgt voor een revolutie in de manier waarop er in de wereld wordt omgegaan met ideeën en informatie, op elk moment, elke plaats en via elk medium. Ga voor meer informatie over Adobe naar www.adobe.nl, www.adobe.be of www.adobe.com.

###

© 2006 Adobe Systems Incorporated. All rights reserved. Adobe, Flash, Lightroom, Photoshop and the Adobe logo are either registered trademarks or trademarks of Adobe Systems Incorporated in the United States and/or other countries. Macintosh is a trademark of Apple Computer, Inc., registered in the United States and other countries. Microsoft and Windows are either registered trademarks or trademarks of Microsoft Corporation in the United States and/or other countries. All other trademarks are the property of their respective owners.

LEWIS - Global Public Relations

Hoevenweg 29
5652 AW Eindhoven
Nederland

Tel: +31 40 235 46 00
Fax: +31 40 235 46 01
Web: www.lewispr.com