Ingezonden persbericht


Vaccinatie van kippen moet per direct mogelijk worden gemaakt

Ruim twee jaar na de vogelgriep-crisis van 2003 geldt opnieuw een ophokplicht voor alle commercieel gehouden pluimvee met uitloop. De biologische pluimveehouderij staat wederom onder druk.

Nu, februari 2006, staat nog steeds niet vast dat trekvogels een groot insleeprisico vormen voor het buitenlopend pluimvee, is preventieve vaccinatie nog steeds niet mogelijk, zijn er geen stappen genomen om de grote pluimveedichtheid aan te pakken. Bovendien worden de insleeproutes die een reëel risico vormen, waaronder transportbewegingen van mensen en dieren die gekoppeld zijn aan de intensieve pluimveehouderij, onvoldoende aangepakt. Om aandacht te vragen voor deze problematiek is Biologica destijds begonnen met de actie 'Adopteer een Kip'.

Biologica vindt het gezien de enorme maatschappelijke gevolgen van de vogelgriep in 2003, toen miljoenen kippen werden geruimd en er is zelfs een dierenarts overleden, zeer teleurstellend dat de situatie niet structureel is verbeterd. Zeker nu ook de risico's voor de volksgezondheid meespelen.

Biologica neemt elk mogelijk risico serieus en weet dat er geen 100% zekerheid kan bestaan over de relatie tussen trekvogels en insleep bij buitenlopende kippen. Daarom kan Biologica de ophokmaatregel op dit moment billijken als tijdelijke maatregel. Wel moeten er tegelijkertijd proportionele maatregelen worden genomen voor alle insleeproutes die een reëel risico vormen en moet vaccinatie per direct mogelijk worden gemaakt. Vaccinatie zorgt ervoor dat de kippen beschermd zijn tegen het virus en vervolgens weer zo snel mogelijk naar buiten kunnen.

Minster Veerman heeft eerder wel aangegeven voor vaccinatie te zijn maar legt nu ook nadruk op mogelijke handelsproblemen. Voor Biologica zijn handelsproblemen niet doorslaggevend voor effectief beleid om veel grotere problemen en economische schade te voorkomen.

Met vriendelijke groet,

BIOLOGICA
Annelijn Steenbruggen

Coördinator Voorlichting & PR

Direct nummer 030 - 233 99 82 (di-woe-do-vrij) Algemeen nummer 030 - 233 99 70

Meer informatie: www.biologica.nl

Noteer deze evenementen alvast in uw agenda:

Woensdag 5 april 2006, EKO-congres en EKO-branchedag, Landgoed Rhederoord in De Steeg

Zaterdag 17 en zondag 18 juni 2006, Open Dagen bij de biologische boer en tuinder (landelijk)