Inspectie Werk en Inkomen

Keuringsdiensten voor arbeidsomstandigheden werken voldoende samen

Keuringsdiensten voor onder andere duikers en liften stemmen voldoende af over de wijze waarop zij hun keuringen uitvoeren. De staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft hen verplicht om daarover te overleggen. De diensten geven aan het overleg belangrijk te vinden en uitvoering te geven aan de afspraken die ze daar maken. Dat blijkt uit het rapport 'Werken aan samenwerking; een onderzoek naar de invulling van de overlegverplichting van certificatie- en keuringsinstellingen' van de Inspectie Werk en Inkomen dat vandaag is gepubliceerd.

De inspectie concludeert dat alleen de samenwerking bij de certificering van hijskranen en van kraanmachinisten nog niet goed verloopt. De staatssecretaris heeft de keurders van hijskranen naar aanleiding van een eerder rapport van de inspectie al aangespoord om dat te verbeteren ('Hoog spel', maart 2005). Verder concludeert de inspectie dat er bij de meeste werkvelden nog flinke verbeteringen mogelijk zijn in de werkvorm. Zo zijn bij veel werkvelden de afspraken niet openbaar. Factoren die belangrijk blijken te zijn voor een goede samenwerking zijn de deskundigheid van de deelnemers, gedeelde belangen en een actieve betrokkenheid van het Ministerie van SZW bij de start van de samenwerking.

Op verschillende werkvelden heeft de staatssecretaris van SZW certificatie- en keuringsinstellingen benoemd die controleren of er veilig wordt gewerkt. Ze doen dat door certificaten te verlenen aan bedrijven of personen die volgens bepaalde normen werken. Naast certificaten voor duikers, liften, hijskranen en kraanmachinisten gaat het ook om arbodiensten, drukappara-tuur, machines en toezichthouders asbestverwijdering. De instellingen concurreren met elkaar om keuringsopdrachten. Het overleg tussen de instellingen moet ervoor zorgen dat de keuringen op dezelfde manier plaatsvinden en dat de kwaliteit van de keuring en certificatie niet in het geding komt.

persbericht IWI, 16 februari 2006