Ingezonden persbericht


Straatsburg, 16 februari 2006

Aanvaarding Dienstenrichtlijn zware slag voor sociaal Europa

Vandaag stemde het Europees Parlement met 391 tegen 213 stemmen in met de Dienstenrichtlijn, een nieuw dieptepunt in de Europese geschiedenis. Zelfs het wat afgezwakte voorstel dat vandaag een meerderheid kreeg zal een dynamiek in het leven roepen die leidt tot een neerwaartse spiraal. SP Europarlementariër Kartika Liotard: "Het is niet de eerste keer dat het Europese volksvertegenwoordigers niet lukt om het volk te vertegenwoordigen. Maar de strijd gaat door, in Nederland zal het kabinet onder druk moeten worden gezet om deze liberalisering níet te accepteren".

Liotard: "De stemming heeft geleid tot een chaos, niemand weet nog precies hoe de nieuwe tekst eruit ziet vanwege de aangenomen amendementen. Dat deerde de meeste volksvertegenwoordigers echter niet daar tóch hun fiat aan te geven. Een voorstel voor vijf minuten schorsing om na te kunnen denken over de gevolgen van alle amendementen werd zelfs verworpen. Blijkbaar vinden Europarlementariërs het belangrijker om een vergadering van úren met 5 minuutjes te bekorten dan om een weloverwogen besluit te kunnen nemen op zó'n cruciaal voorstel. Wat in ieder geval duidelijk is, is dat het oorsprongslandbeginsel gewoon blijft bestaan. Verpakt in nieuwe termen, maar dat is tocht vooral oude wijn in nieuwe zakken om met name de vakbeweging zand in de ogen te strooien. Ik hoop en verwacht dat zij daar niet in zullen trappen".

De SP stemde voor alle amendementen die een afzwakking van Bolkestein's oorspronkelijke voorstel beoogden. "Maar wat daar aan compromis uitkwam was nog altijd een volstrekt onverantwoorde liberalisering die ten koste gaat van consumenten, werknemers, het milieu en uiteindelijk van de mogelijkheid om een sociaal Europa op te bouwen. Wij hebben dan ook tegen het voorstel gestemd", aldus Kartika Liotard. De preciese balans zal nog opgemaakt moeten worden, maar de meeste 'progressieve' amendementen werden verworpen terwijl de voorstellen van de christendemocraten over het algemeen werden aanvaard.

Toch betekent dit bepaald niet het einde, volgens Liotard: "Nu moeten de lidstaten zich nog uitspreken. Onze strijd gaat dan ook in volle vaart door maar nu richting Den Haag. Het kabinet en vooral de volksvertegenwoordigers in de Tweede Kamer moeten goed weten wat de gevolgen van deze Dienstenrichtlijn zullen zijn en wij moeten hen ervan overtuigen dat deze ontwikkeling absoluut ongewenst is. Onnodige bureaucratie in internationale dienstverlening moet aangepakt worden, daar zijn we het allemaal over eens. Maar met déze dienstenrichtlijn creëer je veel meer problemen dan er opgelost worden. Het middel is erger dan de kwaal".

De Europese Commissie en de Europese Raad zullen proberen het eens te worden over een compromis. Liotard: "Ik verwacht dan ook dat de Dienstenrichtlijn nóg een keer zal terugkomen in het Europees Parlement. Deze stemming was niet het einde maar het begin, en net als met de Europese grondwet ben ik er van overtuigd dat gewone mensen in heel Europa hier heel anders over denken dan hun volksvertegenwoordigers. Die mensen zullen wij gaan mobiliseren".

Meer informatie: Kartika Liotard, 06-51298808

www.europa.sp.nl